Zahăr sau îndulcitori artificiali? Un dietetician arată ce variantă este mai sănătoasă

Zahăr sau îndulcitori artificiali? Un dietetician arată ce variantă este mai sănătoasă zahăr. Sursă foto: Wikimedia

Nu este un secret faptul că excesul de zahăr adăugat este dăunător pentru noi. Alimentele și băuturile bogate în zahăr, cum ar fi sucurile, prăjiturile și alte dulciuri au fost asociate de mult timp cu o multitudine de probleme de sănătate. Printre acestea se numără obezitatea, bolile de inimă, diabetul și altele. Dar sunt înlocuitorii de zahăr antidotul? Sau reprezintă o variantă mai rea decât zahărul în sine? Iată ce spun cele mai recente dovezi despre zahăr, îndulcitorii artificiali și alți înlocuitori.

De-a lungul anilor, gama de înlocuitori ai zahărului s-a extins. Astăzi există o gamă amețitoare de înlocuitori ai zahărului disponibili. Fiecare are propria sa aromă și propriul profil de risc. Înlocuitorii zahărului se împart în trei categorii principale: îndulcitori artificiali, alcooli de zahăr și alți îndulcitori hipocalorici. Toate cele enumerate mai jos sunt considerate în general sigure de către Food and Drug Administration.

Zahăr sau îndulcitori artificiali?

Îndulcitorii artificiali, care sunt creați în laborator, sunt de 200-20.000 de ori mai dulci decât zahărul de masă. Există șase îndulcitori aprobați de FDA. Aceștia furnizează mai puține calorii decât zahărul - cu două calorii pe linguriță în comparație cu 16 calorii pe linguriță din zahăr. Singura excepție este aspartamul, care furnizează aceeași cantitate de calorii ca zahărul pe gram. Dar, este utilizat de obicei în cantități mici. Care sunt diferențele între zahăr și alți îndulcitori?

Calorii

Comparativ cu zahărul, îndulcitorii artificiali și înlocuitorii zahărului au mai puține calorii per gram. Pot fi utilizați în cantități mai mici decât zahărul pentru a oferi aceeași cantitate de dulceață. De aceea, multe produse care conțin îndulcitori artificiali și înlocuitori de zahăr au mai puține calorii decât echivalenții lor care conțin zahăr. Din acest motiv, studiile arată că înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali în general poate fi utilă pentru pierderea în greutate. În timp ce excesul de zahăr poate contribui la creșterea în greutate și obezitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Gustul

Unii înlocuitori de zahăr au un gust mai bun decât alții, dar consensul este că zahărul obișnuit are un gust general mai bun. Dintre înlocuitorii zahărului, eritritolul și stevia au cel mai bun gust. În timp ce îndulcitorii artificiali precum aspartamul lasă un gust metalic, amar pentru mulți.

Sănătate și siguranță

Aici dezbaterea dintre zahăr și înlocuitorii zahărului devine complicată. Mai ales că noi studii, cum ar fi cel privind xilitolul și bolile de inimă, devin parte a conversației. Iată ce lucruri trebuie să luăm în calcul:

Glicemia și diabetul

Spre deosebire de zahăr, majoritatea înlocuitorilor au un efect redus sau inexistent asupra nivelului de glucoză din sânge. Dar asta nu înseamnă că vă reduc riscul de diabet. Dovezi emergente din studii pe scară largă sugerează contrariul. Consumul de îndulcitori crește riscul de diabet de tip 2.

Boli cardiace

Un număr tot mai mare de dovezi sugerează că îndulcitorii au un impact negativ. Aceștia cresc riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral, la fel ca zahărul. În prezent, nici excesul de zahăr, nici înlocuitorii zahărului nu au un impact favorabil asupra sănătății inimii.

Sănătatea digestivă și microbiomul

Problemele digestive, de la balonare la diaree, sunt efecte secundare bine cunoscute ale înlocuitorilor zahărului. Îndulcitorii artificiali precum sucraloza și aspartamul vă pot face să alergați la toaletă atunci când sunt consumați în exces. De asemenea, pot declanșa simptomele IBS (sindromul colonului iritabil) la unele persoane. Impactul înlocuitorilor de zahăr asupra microbiomului este încă în curs de investigare. Dar îndulcitorii nu par să facă niciun favor sistemului gastrointestinal.

Risc de cancer

Cercetările anterioare pe modele animale au sugerat că înlocuitorii de zahăr ar putea crește riscul de cancer atunci când sunt consumați în doze masive. Totuși, acest lucru a fost discutat și contrazis. Studiile mai recente nu arată nicio legătură între înlocuitorii de zahăr și riscul de cancer. Consumul excesiv de zahăr a fost legat de cancer în mare parte din cauza impactului pe care zahărul îl are asupra obezității. Acesta este un factor de risc pentru multe forme de cancer.

Atât zahărul, cât și înlocuitorii zahărului au capcanele lor și ar trebui consumați cu moderație. Deși înlocuitorii zahărului conțin, în general, mai puține calorii, consumarea acestora nu este un bilet magic către o sănătate mai bună. Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, consumul unei cantități mici de zahăr (mai puțin de 5% din aportul caloric zilnic total) este probabil mai benefic decât consumul de îndulcitori artificiali, conform Yahoo Life .

Revista presei