Japonezii abia acum au început să audă de mâncarea vegană! Se adaptează destul de rapid

Japonezii abia acum au început să audă de mâncarea vegană! Se adaptează destul de rapid Sursa: Pixabay

Nu există o sarcină la fel de descurajantă ca aceea de a decide unde să mănânci într-o vineri seara în Tokyo. Sushi, ramen, sashimi, tonkatsu, yakiniku, okonomiyaki, iar lista este una nesfârșită de opțiuni. Fiecare la fel de tentantă ca cealaltă, este suficientă pentru a băga în dilemă chiar și cel mai hotărât client. Asta, dacă mâncați carne.

Acest material este redactat de către Alice Frence, jurnalist Nikkei Asia, după consultarea unui studiu realizat de FT Globetrotter despre dieta japonezilor. Printre altele, se notează în acest articol că pentru cei care caută o masă pe bază de plante, posibilitățile de alegere sunt mult mai reduse. Având în vedere că multe dintre mâncărurile principale japoneze se axează pe pește, carne sau ouă. Iar fulgii de pește bonito formează baza celor mai multe supe și ciorbe, opțiunile vegane s-au limitat, până de curând, la salate, orez simplu și tofu refrigerat.

Japonezii și veganismul

Veganismul rămâne o tendință relativ nouă în Japonia, o țară care și-a construit dieta pe orez, pește și carne timp de secole. De fapt, în afara marilor metropole precum Tokyo, Kyoto și Osaka, încă nu este neobișnuit ca oamenii să nu fi auzit de termenul „vegan”. „În Yamagata, un oraș rural pitoresc din regiunea Tohoku din nordul Japoniei, pe care l-am numit casă timp de doi ani înainte de a mă muta la Tokyo în 2021, anunțul că Starbucks-ul local va începe să servească lapte vegetal în 2020 a generat atâta entuziasm și intrigă încât a ajuns pe prima pagină a ziarelor locale”, scrie Alice French.

Dar în Tokyo post-pandemic, datorită afluxului de turiști străini de la redeschiderea granițelor și creșterii conștiinței climatice în rândul localnicilor, veganismul începe încet, dar sigur, să se infiltreze în peisajul culinar. Versiuni pe bază de plante ale mâncărurilor clasice precum ramen apar în meniurile marilor lanțuri de restaurante, înlocuind carnea de porc cu cea de soia și bulionul de bonito cu cel de legume.

Ne puteți urmări și pe Google News

Laptele fără lapte își face loc în cafelele matcha latte din cafenelele hipster ale capitalei. „Iar afirmația „Sunt vegan” din partea prietenilor care vin în vizită de acasă (din Regatul Unit) nu-mi mai inspiră la fel de multă panică”, adaugă jurnalista. Desigur, meniurile exclusiv vegane rămân puține și rare. Dar ele apar din ce în ce mai des în cele mai moderne cartiere din Tokyo, dacă știți unde să căutați. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cafenelele și restaurantele pioniere ale revoluției mici, dar puternice a plantelor din Tokyo.

Japonezii se adaptează rapid

Izakaya Masaka, din centrul orașului Shibuya, și-a făcut o misiune din a se asigura că veganii nu ratează cea mai vinovată plăcere a gurmanzilor japonezi: puiul prăjit karaage. Acest preparat pe bază de plante este atât de suculent și plin de arome, încât este greu să-l deosebești de cel adevărat. Dar de fapt este făcut din proteine de soia. „Puteți alege din mai multe sosuri diferite în care să vă înăbușiți karaage-ul, recomandarea mea este maioneza picantă yuzu”, spune Alice French.

Fondatorul Nobihiro Toriba a deschis Izakaya Masaka în 2019, după ce a devenit vegan pe un capriciu cu un an înainte. Toriba spune că s-a luptat să găsească opțiuni pe bază de plante atunci când a mâncat în Tokyo și nu a vrut ca semenii vegani să piardă cultura tradițională a pub-urilor izakaya din Japonia. El a conceput Masaka pentru a reproduce atmosfera confortabilă și locală a unui izakaya dintr-un oraș mic, cu scaune metalice șubrede și mese lipicioase, chiar în mijlocul districtului comercial strălucitor din Shibuya.

Toate felurile de mâncare din meniu, karaage vegan, gyoza și mapo tofu picant, sunt însoțite de o porție generoasă de orez, murături și supă pentru 1.200 de yeni (7,60 $) sau mai puțin. Ceea ce face din acest local un loc popular pentru călătorii și localnicii atenți la buget. Situat sub șinele de tren ale gării aglomerate Akihabara, Komaki Shokudo aduce în Tokyo un gust de țară japoneză. Meniul său este o reimaginare modernă a shojin ryori, o bucătărie pe bază de plante mâncată în mod tradițional de călugării din munți sau yamabushi.

Prețuri pentru mâncarea vegană

Mâncărurile lui Komaki se bazează pe tofu și legume cultivate în țară, precum și pe miso și cereale pentru a oferi arome și texturi proaspete și diverse. Acestea sunt pline de valoare nutritivă. Mesele teishoku permit clienților să deguste o gamă largă de antreuri, inclusiv murături de sezon, supe, tofu prăjit, legume prăjite și multe altele. Prețurile variază de la 1.980 yeni (12,50 $) la 3.850 yeni (24,50 $) pentru un set.

„Dacă sunteți în căutarea a ceva mai familiar, aceștia servesc, de asemenea, „pui” prăjit vegan, burgeri și curry. Toate frumos prezentate pe vase ceramice tradiționale”, descrie jurnalista în textul redactat pentru Nikkei Asia.

Revista presei