O lecție de istorie. Cum ne oferă un model de dezvoltare urbană orașele din Antichitate

O lecție de istorie. Cum ne oferă un model de dezvoltare urbană orașele din Antichitate Roma Antică. Sursă foto: Wikimedia

Căldura intensă doboară recorduri în întreaga lume. Se caută soluții care să ajute la scăderea temperaturii din orașele lumii. Un fapt puțin mediatizat oferă unele speranțe. Chiar și în cele mai intense perioade de căldură extremă, unele blocuri urbane nu se confruntă niciodată cu temperaturi de caniculă.

Cum este posibil acest lucru? Civilizațiile au recunoscut de secole puterea orașelor de a se încălzi prea repede. Arhitecții orașelor din Roma Antică recomandau îngustarea străzilor pentru a reduce temperaturile din după-amiaza târzie. S-a constatat că străzile înguste răceau aerul prin limitarea suprafeței expuse la lumina directă a soarelui. Arhitectura albă a insulelor grecești demonstrează o altă strategie practicată de mult timp. Pereții și acoperișurile deschise la culoare pot ajuta la răcirea orașelor prin reflectarea luminii solare.

Noi soluții pentru orașele lumii

În regiunile calde și umede din sudul Statelor Unite, Thomas Jefferson a propus o altă abordare. Toate așezările noi să folosească un model în formă de tablă de șah format din blocuri cu vegetație abundentă intercalate printre construcții dense. Aceasta ar putea promova răcirea prin mișcarea convectivă a aerului între zonele reci și cele calde.

Orașele moderne își cresc neintenționat propriile temperaturi, creând ceea ce se numește «efectul de insulă de căldură urbană». Orașele își cresc temperatura în patru moduri principale:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Dezvoltatorii taie copacii pentru a face loc clădirilor și mașinilor. Atunci când copacii dispar, se reduce umbrirea și eliberarea de vapori de apă din frunze.
  • Construcțiile urbane amplifică apoi căldura. Asfaltul, betonul și materialele întunecate pentru acoperișuri absorb căldura soarelui și încălzesc mediul din jurul lor.
  • La energia solară absorbită se adaugă cantități abundente de căldură reziduală. Aceasta este emisă de procesele industriale, de țevile de eșapament ale vehiculelor și de sistemele de aer condiționat ale clădirilor.
  • În zonele orașului ocupate de clădiri înalte, energia radiantă degajată de străzi și parcări este prinsă în canioanele de beton. Acest lucru crește și mai mult temperatura.

Încălzirea temperaturii din orașe

În combinație, acești patru factori determinanți pot crește temperaturile urbane cu 5,6 până la 11 grade Celsius într-o după-amiază toridă de vară. Este o schimbare semnificativă a vremii, provocată de om. Aceasta poate deveni un risc serios pentru sănătate, mai ales în cazul celor care nu au aer condiționat.

Împreună cu proiectarea mediului construit, topografia naturală a unui oraș poate accentua și mai mult diferențele de temperatură. Dealurile din San Francisco, de exemplu, împart constant cartierele orașului în zone climatice distincte. Iar utilizarea pe scară largă a sistemelor de irigare a curților în climatele calde și aride poate duce la temperaturi urbane mai scăzute decât în deșertul înconjurător.

Pași simpli pentru răcirea orașelor

Înțelegerea măsurii în care orașele se pot încălzi oferă instrumente puternice, pe măsură ce încălzirea globală provocată de om crește temperatura de referință.

În primul rând, este esențial ca orașele să își reducă drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Scopul este de a nu mai alimenta fenomenul la scară globală al schimbărilor climatice. La nivel mondial, zonele urbane, cu industriile, vehiculele și clădirile lor, sunt responsabile pentru mai mult de 70% din emisiile de gaze cu efect de seră. Iar populația lor crește rapid. Chiar și reducerile coordonate la nivel mondial ale emisiilor de gaze cu efect de seră vor necesita mai multe decenii pentru a încetini tendințele de încălzire. Astfel încât orașele vor trebui să se adapteze în continuare.

Orașele pot, de asemenea, să încetinească ritmul tendințelor de încălzire prin luarea unor măsuri uneori simple. Cercetările arată că beneficiile pentru sănătate ale reducerii căldurii urbane ar putea fi substanțiale.

Infrastructura verde și plantarea de copaci

În cadrul Laboratorului de climă urbană de la Georgia Tech, specialiștii colaborează cu primăriile. Aceștia doresc să estimeze potențialul de răcire al gestionării căldurii urbane. Sunt propuse seturi de strategii menite să inverseze efectul de căldură urbană. Pentru a face acest lucru, se măsoară beneficiile directe pentru sănătate ale unor acțiuni. Printre acestea se numără extinderea zonelor cu copaci și a altor infrastructuri verzi și utilizarea de materiale speciale pentru drumuri și acoperișuri.

Plantarea de copaci pe doar jumătate din spațiul disponibil - cum ar fi de-a lungul străzilor, în parcări și în curțile rezidențiale - ar putea reduce temperaturile. Vorbim de o scădere cu 2,8-5,6 grade Celsius. Ca recunoaștere a acestor beneficii substanțiale, orașul New York a stabilit și a atins obiectivul de a planta 1 milion de copaci în cele cinci cartiere ale sale.

Materialele pentru acoperișuri și suprafețele de culoare deschisă pot contribui, de asemenea, la scăderea temperaturii. Dacă purtați un tricou negru în soare într-o zi călduroasă, vă veți încălzi mai mult decât dacă purtați un tricou alb. În mod similar, materialele de construcție, învelișurile acoperișurilor și șindrile de culoare deschisă vor reflecta mai multă căldură solară decât cele închise la culoare. Acest efect este deosebit de eficient în toiul zilei, când radiațiile solare sunt cele mai puternice.

Pentru a valorifica acest efect de răcire, Los Angeles a devenit în 2013 primul mare oraș care a impus acoperișuri deschise pentru toate locuințele noi.

Ce pot face orașele acum

Strategiile agresive de creștere a acoperirii cu arbori verzi a orașelor, tranziția rapidă la materiale speciale pentru acoperișuri și chiar înlocuirea unor benzi de circulație de pe stradă cu vegetație pot reduce substanțial temperaturile urbane. În acest fel, poate crește rezistența unui oraș la creșterea temperaturilor. Un oraș mai răcoros este un oraș mai sigur, pe care comunitățile sunt în măsură să îl creeze, conform Yahoo News .

Revista presei