Aparatul de aer condiționat, pericol pentru sănătate. Recomandări pentru utilizatori
- Ionel Sclavone
- 23 iunie 2024, 10:10
Canicula din această perioadă îi determină pe români să caute soluții pentru a-și răcori locuințele. Situația devine tot mai presantă dat fiind că, potrivit avertizărilor ANM, căldura sufocantă se va menține timp de mai multe zile.
Una dintre soluțiile cele mai eficiente de răcorire, pentru o locuință, este dată de aparatul de aer condiționat. Românii care le dețin sunt fericiți deoarece le pot pune oricând în funcțiune. Ceilalți, care și le doresc, dau fuga în magazine pentru a le achiziționa ca să scape de căldură.
Canicula și aparatele de aer condiționat
ANM a emis mai multe avertizări de vreme cu temperaturi excesiv de ridicate, pentru aceste zile. Românii care dețin echipamente de climatizare le pun în funcțiune ca să scape de canicula ucigătoare. Lucrurile nu sunt chiar atât de simple, însă, dacă aparatele sunt vechi și nu au mai fost utilizate de multă vreme. Aceasta deoarece, un aer condiționat prost întreținut funcționează ineficient și poate provoca probleme de sănătate.
În aceste condiții, deținătorii echipamentelor de climatizare trebuie să se asigure că acestea sunt în bună stare de funcționare. Utilizarea pe termen lung a unor aparate de aer condiționat, mai ales dacă nu sunt întreținute corespunzător poate provoca anumite probleme.
Specialiștii vorbesc, de exemplu, despre „gripa aerului condiționat”, care apare în astfel de perioade caracterizate de canicula intensă. Este o afecțiune care are simptome asemănătoare gripei, respectiv strănut, dureri de cap, amețeli, oboseală, sensibilitate la mirosuri, gât uscat etc. Acestea sunt asociate cu folosirea pe termen lung a sistemelor de climatizare. Tot din cauza unor echipamente prost întreținute pot apărea alergii, la cei mai sensibili.
Recomandările specialiștilor
Specialiștii au o serie de recomandări pentru cei ce utilizează aparate de aer condiționat pe caniculă. Platforma despre-energie.ro, dezvoltată de E.ON și Delgaz, oferă câteva sfaturi pentru a menține aerul condiționat în stare optimă de funcționare. Primul sfat, și cel mai important, este deconectarea echipamentului de la curentul electric, înainte de verificare;
Apoi, înainte de punerea în funcțiune, pe canicula ucigătoare din această perioadă, se recomandă curățarea măștii și a filtrelor. Masca trebuie scoasă ușor și curățată de praf cu ajutorul unui aspirator. Pentru a o spăla este folositoare o soluție formată din apă, oțet (50%) și puțin bicarbonat de sodiu. Înainte să fie montată, masca trebuie s se usuce complet.
Pentru curățarea unității interioare, atunci când nu se apelează la un specialist, se recomandă utilizarea unei lavete. Aceasta trebuie îmbibată în soluție de curățare specială pentru aparatele de aer condiționat.
Filtrele de aer sunt foarte importante atunci când folosim aerul condiționat în caz de canicula. Pe acestea rămân particulele de praf care pot duce la dezvoltarea unor bacterii. Se recomandă scoaterea filtrelor de aer, prin rabatarea măștii frontale a unității interne. Ele trebuie curățate cu aceeași soluție specială destinată aparatelor de aer condiționat. Ulterior trebuie clătite foarte bine cu apă. După ce se usucă complet, sunt reinstalate.
Canicula impune verificări la aerul condiționat
Aparatele de aer condiționat trebuie verificate și curățate periodic. Chiar dacă canicula ucigătoare ne grăbește ca să le punem rapid în funcțiune, aceste etape nu trebuie ignorat. Sunt recomandate o serie de operațiuni absolut necesare pentru a ne asigura că echipamentele sunt în stare bună:
Întreținerea unității exterioare, necesită ajutorul unui specialist, deoarece implică verificarea componentelor electrice și mecanice. Este important să se verifice și să se curățe corect evacuarea apei din unitatea interioară pentru a preveni blocajele.
Verificarea și completarea freonului, se face anual, pentru a asigura o funcționare optimă. Orice scurgeri trebuie identificate și sigilate pentru a menține presiunea conform instrucțiunilor din manualul de utilizare.
Verificarea compresorului și a altor componente. Aceste operațiuni sunt necesare în condițiile în care aerul condiționat nu a fost utilizat o mai lungă perioadă de timp.
Întreținerea regulată a aparatului de aer condiționat îi îmbunătățește eficiența și prelungește durata sa de viață, susțin specialiștii.