Cele mai frecvente mituri despre aerul condiționat. Cam puține sunt adevărate

Cele mai frecvente mituri despre aerul condiționat. Cam puține sunt adevărate Aer condiționat. Sursa foto. EVZ

În perioadele de vară caniculară, aparatul de aer condiţionat este o necesitate. Totuși, multe persoane evită instalarea unui astfel de aparat. Iată cele mai frecvente mituri despre aerul condiționat.

Canicula și zăpușeala nu pot fi combătute fără o temperatură optimă, în lipsa căreia ne simţim moleşiţi şi fără vlagă. Iată de ce montarea unei unități de aer condiționat în lunile toride de vară nu este un moft, chiar dacă vine cu multe mituri.

Mit: Folosirea unui aparat de aer condiţionat creşte şansele de a răci

Afirmaţia este complet falsă, conform specialiştilor. Când răceşti, poţi deveni în mod reflex mai vulnerabil la boli, însă răceala obişnuită este cauzată de un virus, nu de temperatura ambientă. Porniţi curentul de la aerul condiţionat în mod alternativ, dar păstraţi casa curată şi spălaţi-vă cât de des posibil pe mâini pentru a reduce riscul de contractare a unei răceli.

Mit: Aerul condiţionat răspândeşte boli

Sunt oameni care susțin că aparatele de aer condiţionat răspândesc virusuri. Însă dacă unitatea este bine întreţinută, va contribui la păstrarea unei bune calităţi a aerului. Iată de ce este esenţial să o curăţaţi frecvent. Dacă aparatul nu este întreţinut în mod corespunzător, poate deveni un focar de răspândire a mucegaiului, alergenilor şi altor bacterii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mit: Aerul condiţionat perturbă somnul

Există oameni care invocă probleme cu somnul atunci când aparatul de aer condiţionat funcţionează. Conform studiilor recente, majoritatea oamenilor consideră că dorm mai uşor grație confortului sporit oferit de aparat. Există un singur mod în care un aparat de aer condiţionat va afectanegativ calitatea somnulu. și anume dacă temperatura este setată la un nivel inadecvat sau dacă aparatul face prea mult zgomot.

Mit: Aparatele de aer condiţionat doar răcesc aerul

Se crede în mod frecvent că sistemul de aer condiţionat doar răceşte aerul, însă trebuie să ştiţi că acesta elimină, în acelaşi timp, şi excesul de umiditate. Unele unităţi de aer condiţionat au o funcţie de dezumidificare care este excelentă pentru zilele caniculare.

Mit: Trecerea la un aparat mai mare asigură rezultate mai bune

Un aparat de aer condiţionat mare seamănă cu o maşină cu motor mare. Un A/C cu o dimensiune corectă pentru casa ta este ca o maşină care consumă puţin. Ambele maşini te duc din punctul A în punctul B, dar maşina mai mare foloseşte mai mult gaz.

Câteva trucuri pentru a ne răcori locuința fără aer condiționat. Cum putem umbri ferestrele

Sursa: Dreamstime.com

Unităţile de aer condiţionat sunt concepute pentru a ventila aerul din întreaga casă într-un ritm specific. Când utilizezi un A/C prea mare pentru casa ta, chiar şi unul cu grad sporit de eficienţă, aparatul nu va sesiza că spaţiul este mai mic. În schimb, va ventila şi va răci aerul ca în cazul unei casa mai mari, consumând mai multă energie pentru aceleaşi rezultate ca o unitate cu dimensiunea corespunzătoare.

Mit: Scăderea temperaturii termostatului răceşte casa mai repede

Aparatele de aer condiţionat funcţionează într-un ritm constant pentru atingerea temperaturii setate. Scăderea temperaturii termostatului la minim nu va răci casa într-un timp mai scurt. O va răci la aceeaşi viteză, dar cu un consum mai mare de energie.

Mit: Aerul condiţionat păstrează camera mai răcoroasă

În realitate, aerul condiţionat te face să te simţi mai confortabil fiindcă simţi aerul rece pe piele. Camera va fi însă la fel de călduroasă, lucru sesizabil imediat ce se opreşte sistemul de aer condiţionat.

Mit: Oprirea aerului condiţionat când ești acasă economiseşte energie

Este valabil numai dacă intenţionezi să îl lași deschis o perioadă îndelungată. Când oprești setarea A/C într-o zi fierbinte de vară şi îl pornești la întoarcere, aparatul consumă mai mult pentru a răcori casa.

O modalitate mai bună de a economisi energie este să setezi termostatul la o temperatură cu câteva grade mai sus decât temperatura la care te simţi confortabil. Termostatele programabile fac acest lucru simplu permiţându-vă să indicaţi ora la care plecaţi şi timpul de întoarcere. Termostatul ridică automat temperatura la plecare şi o coboară chiar înainte de a ajunge acasă, astfel încât să vă simţiţi confortabil în momentul în care intraţi pe uşă şi totodată să economisiţi energie.

Mit: Filtrele de aer nu contează

Filtrul de aer au efectul unei site care lasă aerul să circule, captând murdăria, praful şi alte particule. Atunci când o unitate de aer condiţionat are filtru de aer curat, aerul este atras ușor. Însă pe măsură ce filtrul acumulează resturi, unitatea lucrează mai mult pentru a atrage aerul curat și a-l răci. Schimbarea filtrului atunci când recomandă producătorul reduce energia pierdută cu până la 10%, potrivit CSID.