„Gripa aerului condiționat” afectează pe toți mai mulți oameni. Simptome și prevenire
- Iulia Moraru
- 4 septembrie 2023, 16:30
În decursul ultimelor săptămâni, platforma TikTok a fost inundată de utilizatori care împărtășesc experiențe și preocupări legate de o afecțiune denumită „gripa aerului condiționat”. Acest fenomen a stârnit interesul specialiștilor, care consideră că preocupările utilizatorilor au o bază întemeiată.
Termenul „gripa aerului condiționat” este o denumire folosită în mod general pentru a descrie o serie de simptome asemănătoare gripei. Cum ar fi strănutul, durerile de cap, amețelile, oboseala, sensibilitatea la mirosuri, gâtul uscat și altele.
Cei care raportează aceste simptome cred că ele pot fi legate de utilizarea pe termen lung a sistemelor de aer condiționat.
„Gripa aerului condiționat” afectează tot mai mulți oameni
Conform Agenției pentru Protecția Mediului din SUA (EPA), îngrijorările exprimate de acești utilizatori nu sunt nefondate.
„Mai multe studii au constatat o creștere a numărului de ocupanți ai clădirilor cu sisteme de aer condiționat care raportează un set de simptome nespecifice, adesea descrise ca fiind asemănătoare răcelii, în comparație cu ocupanții clădirilor cu sisteme de ventilație naturală”, a explicat EPA într-un comunicat pentru Yahoo Life.
Aceste simptome au fost denumite în câteva cazuri din mass-media drept „boli legate de AC”.
Cu toate acestea, EPA subliniază că în general, o unitate de aer condiționat bine întreținută și utilizată corespunzător nu reprezintă, de obicei, o cauză directă a acestor simptome.
Unitățile de aer condiționat sunt concepute pentru a filtra poluanții și contaminanții din aer. Inclusiv acarieni, polen, spori de mucegai care se dezvoltă în medii umede, particule de fum, bacterii și viruși.
Acestea au rolul de a împiedica aceste impurități să pătrundă în aerul pe care îl respirăm în interiorul clădirilor.
Cu toate acestea, eficiența acestui scut de protecție poate fi compromisă dacă nu se respectă recomandările producătorului. Acestea sunt referitoare la înlocuirea sau curățarea regulată a filtrului și a conductelor unității de aer condiționat, a explicat un purtător de cuvânt al Departamentului de Sănătate Publică din California (CDPH).
În astfel de condiții, unele persoane, în special cele sensibile la mucegaiuri, pot experimenta dificultăți de respirație, conform reprezentantului CDPH.
Acesta a adăugat că, în astfel de situații, pot apărea simptome legate de astmul preexistent, alergiile și alte probleme respiratorii.
Simptome mai puțin severe, cum ar fi uscăciunea gâtului și congestia nazală, pot să apară la persoanele care dorm în apropierea unei unități de aer condiționat, însă acestea tind să dispară după câteva zile.
Cum poate fi evitată această afecțiune
Dacă nu se efectuează în mod regulat curățarea sau înlocuirea filtrelor aparatelor de aer condiționat, acestea pot deveni obstrucționate de praf și mizerie. Vor păstra astfel o cantitate mai mare de umiditate în interiorul unității. Acest lucru creează condiții favorabile pentru dezvoltarea mucegaiului.
Pentru a preveni aceste probleme, EPA recomandă utilizarea filtrelor de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA), care pot reține virusuri și bacterii periculoase. De asemenea, este esențial să întrețineți corect unitatea de aer condiționat, în special atunci când este utilizată pe perioade îndelungate în lunile de vară.