Cancerul la câini. La ce simptome trebuie să fii atent

Cancerul la câini. La ce simptome trebuie să fii atentSursa foto: Arhiva EVZ

Cancerul la câini este o afecțiune care apare în special la o vârstă înaintată. Simptomele sunt diverse şi este foarte important să mergi la veterinar imediat pentru a depista la timp boala.

Cancerul la câini apare ca urmare a unei modificări a celulelor, unele implicând o dezvoltare a tumorilor. În timp ce altele afectează sângele sau măduva osoasă. Este o afecțiune care poate fi diagnosticată în urma unor investigații speciale la veterinar.

„La fel ca la oameni, atunci când un cancer este detectat într-un stadiu incipient, cancerul are șanse mai mari de a intra în remisie. Sau poate fi vindecat prin intervenție chirurgicală sau tratament medical. Metodele folosite sunt chimioterapia sau imunoterapia”, spune Jennifer S. Fryer, medic veterinar.

Cancerul la câini. La ce simptome trebuie să fii atent

În general, câinii seniori sunt mai predispuși să dezvolte cancer decât cei tineri. Potrivit Asociației Americane de Medicină Veterinară (AVMA),  jumătate dintre câinii de peste 10 ani vor dezvolta cancer.

„Cu toate acestea, un câine poate dezvolta cancer la orice vârstă. Unele cancere pot apărea la câini de toate vârstele. Cum ar fi tumorile mastocitare și limfomul. Histiocitoamele sunt tumori benigne care apar aproape exclusiv la câinii tineri”, mai spune medicul veterinar.

Cancerul la câini. Cele mai frecvente tipuri de boală

  • Tumorile cutanate. Des întâlnite la câini și se manifestă prin apariția unor noduli sau alte mase solide la nivelul pielii.
  • Limfomul. O formă de cancer destul de frecventă la câini și poate afecta sistemul digestiv, ficatul sau plămânii.
  • Tumorile mamare. Apăr la femelele cu vârstă înaintată, nesterilizate.
  • Tumorile testiculare. Un tip de cancer frecvent la masculii necastrați. Primul semn al bolii este modificarea dimensiunii unuia dintre testicule.
  • Tumorile abdominale. Sunt greu de depistat în stadii incipiente. Trebuie mes la veterinar dacă observi scăderi în greutate bruște.

Opt semne de cancer precoce ratate la câini

Simptomele sunt diverse și pot indica și alte afecțiuni. Este foarte important să acționezi și să mergi la veterinar imediat ce apare primul semn de boală. Pentru că, depistat la timp, cancerul poate fi ținut sub control.

  •  O nouă umflătură sau leziune. A-ți mângâia câinele este o modalitate de a afla dacă câinele tău are noi umflături. Este un semnal de alarmă pentru cancer. Dr. Fryer spune că umflăturile și protuberanțele care dispar sau se micșorează și revin sunt esențiale. Orice umflătură care nu dispare, care se mărește, se micșorează e un semn de boală.
  •  Mirosuri anormale. Unii căței pot deveni puțin mirositori între băi. Cu toate acestea, un miros ciudat poate fi, de asemenea, un motiv de a vizita veterinarul.
  •  Pierderea în greutate. Pot exista multe cauze ale pierderii în greutate. Dar pierderea în greutate ar putea fi cauzată de cancer.

caine de talie medie negru cu maro sta culcat pe o canapea turcoaz inchis

Cancerul la câini. Sursa foto: Pixabay.

  • Schimbări în obiceiurile de mers la baie.
  • Sângerare. Droctorul spune că se poate confunda sângerarea vaginală cu menstruația unui câine nesterilizat. Sau să creadă că o sângerare nazală este din cauza vremii. Sfatul ei este însă să mergeți la medicul veterinar.
  • Letargie sau pierdere de energie. Unii câini au zile în care sunt mai puțin jucăuși sau activi, pe măsură ce îmbătrânesc. Schimbările bruște sau cronice ale nivelului de energie ar putea fi simptomatice pentru ceva mai grav.
  • Tuse persistentă sau dificultăți de respirație. Da, câinii pot răci și se pot congestiona. Dar tusea și problemele de respirație nu sunt întotdeauna benigne. Aceste simptome pot fi asociate cu cancerul pulmonar sau alte probleme respiratorii.
  • Durerea. Un debut brusc al durerii ar putea fi un semn de cancer osos sau osteosarcom.

Dr. Fryer spune că șchiopătatul nu este singurul semn al câinele dumneavoastră că are dureri. Altele indicii includ:

  1. Nu mai dorește să fie mângâiat într-o anumită zonă
  2. Lingerea cronică a unei zone
  3. Ezită să se întindă pe o parte
  4. Gâfâie mai mult
  5. Urcă și coboară scările încet
  6. Nu mai vrea să fie luat în brațe
  7. Medicul veterinar al câinelui tău este cea mai bună resursă dacă ești îngrijorat, potrivit yahoo.com.

Ne puteți urmări și pe Google News