Angajații care pot beneficia de un program scurt de muncă. Condițiile prevăzute de lege
- Teodora Vitan
- 28 martie 2025, 23:30

Angajații din sectorul public și privat pot beneficia să reducă programul de muncă de la 8 ore la 6 ore pe zi, încasând salariul integral.
Reducerea programului de lucru la 6 ore pe zi
Conform legislației în vigoare, aceștia pot beneficia de această reducere de program, în special gravidele, care vor putea să lucreze cu program redus, în baza unui certificat medical.
Aceasta este o măsură menită să protejeze sănătatea angajaților, în special în cazul femeilor însărcinate, care nu pot fi obligate să lucreze în medii toxice, în condiții extreme sau pe timpul nopții.
Drepturile femeilor însărcinate și concediul de risc maternal
Pentru femeile însărcinate, legea oferă protecție suplimentară, interzicându-le să lucreze în condiții dăunătoare sau în schimburi de noapte.
De asemenea, angajatorii trebuie să le asigure un post mai sigur sau să le acorde concediu de risc maternal. Acest concediu este plătit cu 75% din salariu și este susținut din fondul de asigurări sociale.
Femeile pot solicita concediu de maternitate, care este de 126 de zile, cu 85% din media veniturilor pe ultimele șase luni. Acesta se împartă în 63 de zile înainte și 63 de zile după naștere, cu condiția de a lua cel puțin 42 de zile postnatale.

Gravidă Sursa foto: dreamstime.com
Indemnizația pentru concediul de creștere a copilului și alte beneficii pentru părinți
Pe lângă concediul de maternitate, părinții care îngrijesc copii beneficiază de concediu de creștere a copilului, care poate dura până la 2 ani (sau 3 ani pentru copiii cu handicap).
Indemnizația pentru creșterea copilului este de 85% din media veniturilor nete obținute în ultimii 2 ani înainte de nașterea copilului, având un minim de 1.500 lei și un maxim de 8.500 lei pe lună.
Aceasta este scutită de impozit, dar părinții trebuie să plătească contribuția la sănătate (CASS). Părinții pot beneficia de acest drept dacă au realizat venituri impozabile timp de cel puțin 12 luni în ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului, scrie romaniatv.