Tot mai puține locuri de muncă vacante, în România. Statistică INS

Tot mai puține locuri de muncă vacante, în România. Statistică INSLocuri de muncă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Numărul locurilor de muncă vacante la nivel național a înregistrat o scădere pe parcursul anului 2024, comparativ cu anul anterior, conform analizei efectuate de Institutul Național de Statistică (INS).

Locuri de muncă vacante din ce în ce mai puține

Așadar, se poate constata că locurile de muncă au fost mult mai puține, potrivit raportului INS, care arată că anul trecut au fost puse la dispoziție 35.900 de locuri de muncă, în scădere cu 4.000 față de anul anterior, în timp ce rata medie anuală a acestora a fost de 0,70%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale, arată datele publicate, vineri, de INS.

„În anul 2024, numărul mediu anual al locurilor de muncă vacante a fost 35.900, în scădere cu 4.000 locuri de muncă vacante faţă de anul anterior. Rata medie anuală a locurilor de muncă vacante a fost 0,70%, în scădere cu 0,08 puncte procentuale faţă de anul precedent”, arată datele INS.

Locurile de muncă vacante: pe activităţi

În 2024, cele mai ridicate rate medii anuale ale locurilor de muncă vacante au fost observate în sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (1,56%), urmate de activitățile de spectacole, culturale și recreative (1,44%) și de administrația publică (1,36%).

În industria prelucrătoare, s-a înregistrat peste 20% din numărul mediu anual de locuri de muncă vacante, adică 7.600 de locuri. Rata medie anuală a fost de 0,70%.

Sectorul bugetar a reprezentat aproape 24% din totalul locurilor de muncă vacante, cele mai multe fiind în administrația publică (3.700 locuri vacante), urmate de sănătate și asistență socială (3.300 locuri vacante) și învățământ (1.500 locuri vacante).

La polul opus, cele mai reduse valori ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante au fost observate în industria extractivă (0,21%), în alte activități de servicii (0,26%) și în domeniul tranzacțiilor imobiliare (0,32%). De asemenea, numărul mediu anual de locuri de muncă vacante a fost cel mai scăzut în aceleași sectoare economice, atingând 0,1 mii locuri de muncă vacante pentru fiecare dintre ele.

Locuri de muncă în 2024 comparativ cu anul 2023

Comparativ cu anul precedent, cele mai notabile scăderi ale ratei medii anuale a locurilor de muncă vacante au fost înregistrate în domeniul tranzacțiilor imobiliare (-0,53 puncte procentuale), în intermedierile financiare și asigurări (-0,37 puncte procentuale), precum și în sectorul informațiilor și comunicațiilor (-0,27 puncte procentuale).

locuri de munca

Locuri de muncă. Sursa foto: Freepik.com

Referitor la numărul mediu anual de locuri de muncă vacante, cele mai semnificative scăderi au fost înregistrate în industria prelucrătoare, cu o reducere de 2.400 locuri vacante, precum și în domeniile informațiilor și comunicațiilor, și comerțului cu ridicata și cu amănuntul, fiecare având o scădere de 600 de locuri vacante.

Numărul mediu de locuri de muncă vacante pe grupe și ocupaţii

În 2024, angajatorii au manifestat cea mai mare cerere de forță de muncă salariată, conform ratei medii anuale, în rândul specialiștilor din diverse domenii (grupa majoră 2, 0,87%), muncitorilor calificați și asimilați (grupa majoră 7, 0,73%), precum și lucrătorilor din domeniul serviciilor (grupa majoră 5, 0,70%).

Media anuală a locurilor de muncă vacante a fost observată în rândul specialiștilor din diverse domenii de activitate, în cadrul grupei majore 2, cu 10.500 de locuri disponibile. De asemenea, s-au înregistrat 5.700 de locuri vacante pentru lucrătorii din domeniul serviciilor, aparținând grupei majore 5.

La polul opus, cu cea mai scăzută cerere de forță de muncă salariată, atât în ceea ce privește rata medie anuală, cât și numărul mediu anual de locuri de muncă vacante, cele mai mari valori au fost înregistrate în ocupațiile lucrătorilor calificați din agricultură, silvicultură și pescuit - grupa majoră 6 (0,24%, respectiv 0,1 mii locuri vacante), precum și în rândul membrilor corpului legislativ, executiv, înalților conducători ai administrației publice, conducătorilor și funcționarilor superiori - grupa majoră 1 (0,41%, respectiv 1.500 locuri vacante), se mai arată în raportul INS publicat pe site-ul oficial.