Islandezii studiază rezervorul de apă geotermală din subsolul Beiușului, orașul cu cea mai ieftină gigacalorie din țară
- Veronica Bursașiu
- 28 martie 2025, 23:16

Islanda este lider global în utilizarea energiei geotermale. Se spune că Islanda e țara care nu are nevoie de petrol. Aproximativ 85% din aprovizionarea cu energie primară a Islandei provine din surse geotermale și hidroenergetice.
Pot accesa fonduri pentru dezvoltarea sistemului geotermal
Beiușul nu e la primul proiect derulat în parteneriat cu Autoritatea Națională de Energie din Islanda (NEA) . În 2017, în acest parteneriat s-a realizat studiul de pre-fezabilitate a sistemului geotermal din Beiuș. Beiuș-ul este singurul oraș din România unde locuințele și instituțiile sunt încălzite cu ajutorul resurselor geotermale în procent de peste 70%. Ținta primarului Gabriel Popa e ca orașul să se încălzească în proporție de 100% din energie geotermală. Aceasta și fiindcă Beiușul e orașul cu cea mai ieftină gigacalorie din România.
Acum, orașul beneficiază de un amplu studiu tehnic finanțat de Innovation Norway din Granturile Spațiului Economic European (SEE) și norvegiene. Acesta va permite orașului să acceseze proiecte cu fonduri europene pentru îmbunătățirea și dezvoltarea sistemului geotermal. Ieri, la închiderea proiectului s-a anunțat că o firmă din Islanda a făcut un studiu amplu privind rezervorul de apă geotermală din subsolul Beiușului. Acesta vizează posibilitățile de reabilitare a rețelei de termoficare pentru a nu avea pierderi.
Specialiștii recomandă folosirea apei geotermale uzate termic
Din partea Agenției pentru Mediu și Energie din Islanda a participat la închiderea proiectului Baldur Petursson, care a evidențiat perspectivele de dezvoltare ulterioară pentru Beiuș cu subvenții SEE.Unul dintre obiectivele proiectului a vizat geologia zăcământului de apă geotermală (un model 3D al rezervorului geotermal) pentru a determina și reevalua potențialul acestuia, dar și utilizarea sustenabilă a resursei geotermale.
În proiect, specialiștii recomandă folosirea apei geotermale uzate termic, prin extragerea energiei altfel risipite cu ajutorul pompelor de căldură.În urma analizei tehnice asupra acestei posibilități s-a constatat că prin utilizarea apei geotermale uzate termic, prin intermediul pompelor de căldură, s-ar economisi în jur de 30-50% din apa geotermală utilizată în momentul de față în sistemul de termoficare.Rezervorul geotermal de la Beiuș a fost descoperit în 1996 printr-un foraj la adâncimea de 2.600 de metri. Debitul mare obținut prin pompare și temperatura de 85°C a apei au deschis perspectivele utilizării energiei geotermale pentru încălzirea orașului.