Orașul din țară ai cărui locuitori nu au bătăi de cap cu încălzirea. Este singura localitate din România în care gicgacaloria costă de trei ori mai puțin. Care este secretul localnicilor?

Orașul din țară ai cărui locuitori nu au bătăi de cap cu încălzirea. Este singura localitate din România în care gicgacaloria costă de trei ori mai puțin. Care este secretul localnicilor?

Plătesc cele mai mici facturi la încălzire din țară, iar acest lucru se simte în buzunarul fiecăruia. Este vorba de locuitorii Beiușului, o localitate din Bihor ai cărei reprezentanți au reușit să implementeze un sistem ingenios în ceea ce privește modalitatea de încălire a locuințelor. Cu un cost al gigacaloriei de trei ori mai ieftin decât în orice altă localitate din țară, bihorenii se pot lăuda cu faptul că plătesc cele mai mici facturi la plata încălzirii. Secretul lor? Apa geotermală, potrivit digi24.ro

Locuitorii unui oraș din Bihor plătesc cele mai mici facturi la încălzire din țară. Costul unei gigacalorii în Beiuș este de 82 de lei, de trei mai mic, de pildă, decât cel înregistrat în  Oradea. Cum s-a ajuns la această performanță? Nimic mai simplu. Zăcământul de apă termală de sub oraș este exploatat de aproape 20 de ani, iar acum toate instituțiile publice și mai bine de 70% din locuințele din Beiuș sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale, fapt ce a dus la scăderea în mod simțitor a cheltuielilor legate de costul gigacaloriei.

Sistemul ingenious folosit de bihoreni presupune încălzirea prin pardoseală, cu ajutorul unui „puffer” care aduce apa termală sub locuințele oamenilor.

„Încălzim o suprafață de aproximativ 2500 de metri pătrați, cu un cost lunar în jur de 3000 de lei", susține Monica Ștefănică, directoarea unei grădinițe, citată de digi24.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zăcământul de sub oraș este exploatat de aproape 20 de ani, iar acum toate instituțiile publice și mai bine de 70% din locuințele din Beiuș sunt încălzite cu ajutorul apei geotermale.

„În '99 se fora prima sondă în Beiuș. Actualmente avem trei foraje, două de exploatare și unul de reinjecție. Adâncimea de forare e aproximatix 2200-2500 de metri", a precizat Petru Mledea-Căluș, primarul Beiușului. Edilul a adăugat că „tot ce înseamnă blocuri de locuințe, instituții, spital, școli e încălzit cu apă geotermală, iar din casele particulare - doar un procent de 35%". Sistemul presupune costuri reduse, astfel că prețul gigacaloriei în municipiul bihorean este de 82 de lei. Spre comparație, orădenii plătesc 276 de lei pe gigacalorie.

„Temperatura este undeva pe la 80 de grade, după aceea ajunge la acest punct termic sau modul, trece prin schimbătorul de căldură și după aceea pleacă la consumatorii casnici, la bloc", a detaliat Petrică Bocoi, operator punct termic.

Pe lângă folosirea apei geotermale ca sursă de încălzire, autoritățile din Beiuș vor să dezvolte un proiect prin care să exploateze calitățile terapeutice ale acesteia.

Și Oradea are în plan încălzirea a peste șase mii de apartamente cu ajutorul apei geotermale. Valoarea proiectului este de 19 milioane de euro.