Lista neagră cu dușmanii Rusiei. Personalitățile „vânate” de Kremlin
- Andrei Pospai
- 24 martie 2025, 15:27

Activiștii ruși au lansat platforma „Rusofobi”, un site controversat care listează persoane și organizații considerate ostile intereselor Rusiei. Potrivit autorilor proiectului, platforma are scopul de a expune public pe cei care, prin acțiunile lor, destabilizează situația socială și politică din Rusia, promovează o agendă antirusă sau dăunează imaginii țării pe plan internațional. Inițiativa este susținută de veterani ai războiului din Ucraina și de autoproclamați „patrioți ruși”.
Scopul platformei
Conform creatorilor, „Rusofobi” își propune să informeze cetățenii ruși despre persoanele și organizațiile care, sub pretextul promovării valorilor democratice, ar acționa împotriva patriei.
Platforma susține că aceste persoane ar beneficia de finanțare din partea fundațiilor occidentale pentru a promova o agendă antirusească.
Lista publicată pe site include deja 171 de nume, împărțite în două categorii: „dușmani” și „organizații ostile”.

Platformă online. Sursa Foto: Arhiva EVZ
Fiecare intrare este însoțită de motivele includerii și, în unele cazuri, de date personale ale celor vizați.
Printre numele incluse pe listă se numără personalități internaționale precum Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, Gari Kasparov, celebrul jucător de șah și opozant al regimului rus, și Mihail Kasianov, fost prim-ministru al Rusiei.
Inițiative similare
Platforma „Rusofobi” amintește de portalul ucrainean „Mîrotvoreț”, lansat în 2014, care listează persoane considerate „dușmani ai Ucrainei”.
Acest site a fost creat în contextul conflictului dintre Ucraina și Rusia și include nume ale celor percepuți ca amenințări la adresa securității naționale a Ucrainei.
Similaritățile dintre cele două platforme arată în mod limpede o tendință de utilizare a listelor publice pentru a exercita presiune asupra oponenților politici sau ideologici.
Susținătorii proiectului „Rusofobi” consideră că acesta este un instrument necesar pentru protejarea intereselor naționale ale Rusiei.
Pe de altă parte, criticii văd în această platformă o formă de propagandă și un mijloc de a reduce la tăcere vocile critice. Publicarea datelor personale ale celor vizați ridică, de asemenea, probleme legate de confidențialitate și securitate.