Evenimentul Zilei > International > Alianța care dă fiori lumii este o utopie. Rușii nu vor să joace în aceeași echipă cu China
Alianța care dă fiori lumii este o utopie. Rușii nu vor să joace în aceeași echipă cu China

Alianța care dă fiori lumii este o utopie. Rușii nu vor să joace în aceeași echipă cu China

Ministrul de Externe al Rusiei a negat că țara sa vrea să se alieze militar cu China, prinsă într-un conflict deschis cu vecina India.

Este exclusă ideea formării unei alianțe militare între Rusia și China. A infirmat această posibilitate Serghei Lavrov, ministrul de Externe de la Kremlin. În timpul unei vizite oficiale în India, acolo unde rușii au confirmat angajamentul Moscovei pentru continuarea cooperării militare.

„Nu, am precizat-o în relaţiile noastre bilaterale la cel mai înalt nivel, la summitul Rusia-China, unde am spus că relaţiile noastre sunt cele mai avansate în istorie, dar nu urmăresc obiectivul stabilirii unei alianţe militare.” A declarat Serghei Lavrov. Anunțul oficialului rus a venit în timpul unei conferințe de presă pe care a susținut-o alături de  Subrahmanyam Jaishankar, ministrul de Externe al Indiei.

„Prietenii noştri indieni au aceeaşi poziţie ca a noastră”

„Prietenii noştri indieni au aceeaşi poziţie ca a noastră, considerăm că (alianţele militare) sunt contraproductive, noi credem în cooperarea inclusivă pentru ceva şi nu împotriva cuiva”, a mai precizat minsitrul de Externe al Rusiei. În ultima vreme există mari tensiuni militare și diplomatice între India și China. S-au consemnat și mai multe confruntări armate la granița celor două țări. În acest context au apărut zvonuri despre o posibilă alianță a chinezilor cu partea rusă.

India și China, două țări care își pot rezolva neînțelegerile și fără ca Rusia să se implice

În trecut, Serghei Lavrov a anunțat că poziția Kremlinului, în acest conflict, este una ce vizează neutralitatea. „India și China sunt două ţări care au resurse suficiente pentru a calma singure tensiunile dintre ele”. A afirmat ministrul de Externe al Rusiei.

În luna iunie a anului trecut, 20 de soldați indieni au fost uciși. Într-o confruntare cu forțele chineze în Ladakh, în regiunea Kashmir. Ultimul episod sângeros fusese consemnat în anul 1975. „Suntem departe de detensionarea situației Nu există vreun semn care să arate că acest conflict se va încheia”. Anunța Jayadeva Ranade, președintele Centrului pentru Analiza și Strategia, la începutul acestui an.