Evenimentul Zilei > International > Se reiau legăturile comerciale China-Coreea de Nord? Phenianul are nevoie de ele ca de aer
Se reiau legăturile comerciale China-Coreea de Nord? Phenianul are nevoie de ele ca de aer

Se reiau legăturile comerciale China-Coreea de Nord? Phenianul are nevoie de ele ca de aer

Coreea de Nord și-a închis granițele de teama pandemiei de coronavirus, însă această mișcare s-a dovedit devastatoare pentru economia nord-coreeană, supusă sancțiunilor occidentale.

Pandemia a făcut ca țara comunistă să devină chiar mai închisă decât restul lumii și decât era până acum. Regimul Kim a luat tot felul de măsuri pentru a ține pasul cu ceea ce pretinde că ar fi recordul său de zero cazuri de covid-19. Iar acest lucru a inclus și o represiune uriașă asupra unor acte de contrabandă desfășurate de obicei la granița dintre Coreea de Nord și China, potrivit NationalInterest.

Există însă unele informații cum că între cele două țări comerțul ar urma să fie reluat chiar în această lună.

Potrivit site-ului Nikkei, Coreea de Nord și China vor relua tranzacțiile în aprilie, urmând ca între cele două state să fie deschis un nou pod. Comerțul a fost blocat la începutul pandemiei, în ianuarie 2020, iar lipsa bunurilor care vin din China au provocat un dezastru pentru economia nord-coreeană.

„Am aflat Phenianul intenționează să accepte bunuri chineze chiar de la mijlocul lunii aprilie”, a declarat o sursă pentru Nikkei. Și alte surse au confirmat că în aprilie comerțul bilateral va fi reluat. Primele mărfuri urmează să fie transportate peste Podul Prieteniei sino-coreene, între Dandong și Sinŭiju, pe partea nord-coreeană a frontierei. Sinŭiju fa va putea oferi și testări pentru coronavirus.

Cu toate acestea, având în vedere restricțiile Coreei de Nord încă în vigoare, autoturismelor nu li se va permite să traverseze podurile. Între timp, este inspectat de experți podul Noul Yalu, care a fost finalizat acum 7 ani, dar încă nu a fost deschis. Și Podul Prieteniei are nevoie de verificări, după ce a fost închis atîtea luni. De asemenea, în ultimele zile au fost inspectate și reparate căile ferate, astfel încât trenurile care fac legătura între China și Coreea de Nord să circule din nou de la începutul lunii aprilie.

Deși au existat și anul trecut mai multe informații privind reluarea schimburilor comerciale între cele două țări, acum chiar se va întâmpla.

China reprezintă peste 90% din comerțul exterior al Coreei de Nord. Exporturile și importurile dintre cele două au scăzut cu 80,7% în 2020, la 539,05 milioane dolari, ajungând la cel mai scăzut nivel din 2000, când comerțul bilateral era la 488 milioane dolari.

În 2017, Consiliul de Securitate al ONU a impus sancțiuni asupra exporturilor de cărbune, minereu de fier, fructe de mare, textile și alte produse nord-coreene. Dar legăturile cu China au ajutat-o să continue comerțul. Până în 2019, Coreea de Nord a fabricat și a exportat peruci, ceasuri și alte produse folosind materiale furnizate de China care nu au fost supuse sancțiunilor.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.