Evenimentul Zilei > International > Coreea de Nord e lovită de pandemie, Kim Jong-un neagă existența virusului. Oamenii trăiesc un dublu coșmar
Coreea de Nord e lovită de pandemie, Kim Jong-un neagă existența virusului. Oamenii trăiesc un dublu coșmar

Coreea de Nord e lovită de pandemie, Kim Jong-un neagă existența virusului. Oamenii trăiesc un dublu coșmar

Viața dificilă din Coreea de Nord a fost amplificată în ultima perioadă și de restricțiile impuse de liderul suprem Kim Jong-un.

Coreea de Nord a refuzat să intre în pandemie și să înregistreze infectări cu coronavirus. Asta a susținut dictatorul Kim Jong-un și regimul totalitar de la Phenian în ultimul an. Oricum o țară izolată, Coreea de Nord și-a închis complet granițele anul trecut, în momentul în care pandemia a început să se extindă peste tot pe Glob.

„La noi în țară, nicio persoană nu a fost infectată cu coronavirus”. A spus în luna aprilie a anului trecut Pak Myong Su, directorul Departamentului anti-epidemie de la Phenian. Minciunile propagandistice au fost demontate.

Țara a înregistrat aproximativ 100 de decese și 13.000 de cazuri susceptibile de infectare cu coronavirus în provincia nord-estică Hamgyong de Nord, conform jurnaliștilor de la Express. O sursă din Coreea de Nord a afirmat că virusul este prezent și în alte orașe. Așa că problemele nu au fost evitate de administrația totalitară.

Au murit peste 100 de persoane în Coreea de Nord

Conform statisticilor regionale, numărul pacienților care au murit din cauza suspectării simptomelor coronavirusului este mai mare de 100. „Doar în Chongjin, acolo unde se află agențiile guvernamentale provinciale, aproximativ 5.400 de persoane au fost diagnosticate ca fiind suspecte de coronavirus. Și peste 10 rezidenți au murit după ce au prezentat simptome specifice”. A precizat o sursă din Coreea de Nord.

Autoritățile vorbesc despre persoane „suspecte de coronavirus”. Și nu spun cu subiect și predicat că este vorba despre pacienți infectați cu acest virus. Se pare că evitarea problemei de sănătate a fost imposibilă pentru nord-coreeni. Iar virusul a pătruns prin zona graniței pe care această țară o are cu China. Sursa respectivă a precizat că liderul Kim Jong-un le-a cerut autorităților să țină la distanță virusul de Coreea de Nord.

Viața a devenit o corvoadă și mai mare în această țară

Fapt ce s-a dovedit a fi totuși imposibil. La începutul acestui an, dictatorul a ordonat blocarea unor regiuni și orașe întregi. Și a interzis călătoriile între provincii pentru a încerca să controleze virusul. Asta a îngreunat și mai mult viața nord-coreenilor, dar nu a dus la blocarea virusului. O cercetare făcută în această țară asupra cazurilor de infectare a arătat că majoritatea pacienților întâlniți locuiesc la oraș.

Membrilor familiilor celor decedați li se spune că moartea a fost provocată de „pneumonie acută”. „Autoritățile spun că nu există cazuri confirmate, dar restricționează circulația rezidenților mult mai puternic decât înainte.” A mai afirmat sursa citată de presa internațională.