Evenimentul Zilei > International > Armele lui Kim pot fi distruse. Un manual al Pentagonului arată cum
Armele lui Kim pot fi distruse. Un manual al Pentagonului arată cum

Armele lui Kim pot fi distruse. Un manual al Pentagonului arată cum

Pentagonul tocmai a lansat un nou manual care prezintă modul în care SUA ar putea distruge armele nucleare din Coreea de Nord.

Publicația de specialitate a armatei, „Arme combinate care combat armele de distrugere în masă”, explică doctrina SUA pentru neutralizarea armelor de distrugere în masă, relatează publicația NationalInterest.

Liniile directoare se concentrează pe operațiunile de contracarare a armelor combinate de distrugere în masă de către echipele de luptă de brigadă sau de unitățile Basic Combat Training. Altfel spus, modul în care brigăzile de luptă ale armatei ar trebui să se ocupe de armele nucleare, biologice sau chimice.

Deși manualul nu menționează în mod specific Coreea de Nord, multe dintre recomandările sale s-ar aplica în cazul în care formațiuni mari de trupe terestre americane ar intra în țara comunistă. Indiferent dacă obiectivul este schimbarea regimului, o incursiune punitivă sau distrugerea armelor de distrugere în masă, este foarte posibil ca trupele americane să se confrunte cu facilități de producție, depozitare sau lansare pentru arme de distrugere în masă.

Publicația tehnicilor armatei este un amestec curios de concepte de luptă convenționale, aplicate la „vânătoare” de arme de distrugere în masă. Înfrângerea inamicului – obiectivul final al operațiunilor de luptă la sol – devine înfrângerea „unei amenințări într-un anumit loc și stabilirea condițiilor care permit forțelor tehnice să învingă o rețea de arme de distrugere în masă”.
Operațiunile de reducere a armelor de distugere în masă, care urmăresc finalizarea distrugerii unei forțe inamice, se transformă în reducerea numărului de arme din depozitele inamice.

Probabil din cauza experienței irakiene, multe dintre liniile directoare par să se aplice mai puțin unei națiuni inamice active cu arme de distrugere în masă și mai mult unui stat ale cărui arme de distrugere în masă trebuie să fie securizate. Multe dintre aceste operațiuni par să implice capacitățile SUA și luarea deciziilor la niveluri mult peste nivelul unei brigăzi de luptă.

Ia manualul armatei descrie eforturile contra armelor de distrugere în masă ca fiind în primul rând o operațiune terestră.

Se pune un accent special pe recunoaștere și colectarea informațiilor pentru a identifica locurile unde se află aceste arme. Manualul face distincție între confiscarea ADM-urilor, ceea ce înseamnă folosirea forței pentru capturarea lor de la inamic și securizarea lor. Pentru ca, în acea confuzie, nimeni să nu se strecoare cu o armă nucleară sau cu o armă chimică.

Manualul include și câteva scenarii pentru a ilustra modul în care o brigadă a armatei ar putea gestiona armele de distrugere în masă.