Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, întâlnire la nivel înalt. Propunerea pe care i-a făcut-o secretarului de stat din SUA
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, întâlnire la nivel înalt. Propunerea pe care i-a făcut-o secretarului de stat din SUA

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, întâlnire la nivel înalt. Propunerea pe care i-a făcut-o secretarului de stat din SUA

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, a luat parte, marți, la o întâlnire foarte importantă, ce a avut loc în capitala Belgiei.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a participat, astăzi, la reuniunea miniștrilor de externe din statele membre ale NATO, care se desfășoară la Bruxelles, în perioada 23-24 martie 2021. În prima zi s-a discutat despre stabilitatea în Vecinătatea Sudică a spațiului euroatlantic, evoluțiile legate de Afganistan și procesul de reflecție strategică NATO2030. Conform unui comunicat al reprezentanților MAE.

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, întâlnire cu Anthony Blinken, secretarul de stat al SUA

Prezența noului secretar de stat american Anthony Blinken a permis transmiterea de către ministrul român de externe a unui mesaj din partea României și a celorlalți aliați cu privire la angajamentul ferm pentru o relație transatlantică solidă, bazată pe unitatea și coeziunea aliată. Aceste elemente au fost evidențiate și în cadrul unei Declarații publice comune, adoptată de miniștrii de externe la finalul primei zile de discuții”. Au precizat oficialii Ministerului de Externe.

„O plăcere să mă întâlnesc și să discut cu secretarul de stat Antony Blinken pe marginea aspectelor bilaterale și a altor subiecte de interes comun. L-am invitat pe secretarul Blinken să viziteze România în acest an pentru a marca a 10-a aniversare a Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul al XXI-lea dintre România și SUA. Discuția cu secretarul Blinken a fost o ocazie excelentă pentru a dezvolta în continuare parteneriatul nostru strategic“. A scris Bogdan Aurescu pe contul de Twitter.

Ministrul de Externe a vorbit despre cel mai important subiect discutat la această reuniune: procesul de reflecţie NATO 2030.

„Să lucrăm mai mult cu ţările aspirante la aderare”

„Parteneriatul dintre UE şi NATO ar trebui consolidat, la fel ca parteneriatul cu actori care gândesc la fel de pe întreg globul, precum şi legăturile cu partenerii noştri din vecinătate.

Nu în ultimul rând ar trebui să lucrăm mai mult cu ţările aspirante la aderare pentru că politica uşilor deschise este o politică de foarte mare succes care a adus reforme în ţările respective şi mai multă stabilitate şi securitate în regiunile în care se află ele”. A spus Bogdan Aurescu. Oficialul român a mai precizat, în urma discuțiilor avute la reuniunea de la Bruxelles:

„România este foarte angajată în susţinerea propunerilor secretarului general, apreciem foarte mult rolul de coordonare al dlui (Jens) Stoltenberg în acest proces. După cum a fost reflectat şi în recenta convorbire telefonică între preşedintele României, dl Klaus Iohannis, şi secretarul general, suntem un puternic contributor şi susţinător al creşterii rolului NATO atât din punct de vedere politic, cât şi militar.”