Evenimentul Zilei > Actualitate > Liderii UE n-au ajuns la un acord cu certificatele de vaccinare? Ce ştie Bogdan Aurescu
Liderii UE n-au ajuns la un acord cu certificatele de vaccinare? Ce ştie Bogdan Aurescu

Liderii UE n-au ajuns la un acord cu certificatele de vaccinare? Ce ştie Bogdan Aurescu

În contextul în care cancelarul Germaniei, Angela Merkel, anunţase joi seara că liderii UE au ajuns la un acord cu privire la certificatele de vaccinare, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat vineri că „sunt discuţii la nivel european, care trebuie finalizate”.

Liderii UE n-au ajuns la un acord cu certificatele de vaccinare? Ce ştie Bogdan Aurescu. Prezent la Parlament, pentru prezentarea propunerii de buget necesar MAE, Bogdan Aurescu a fost rugat dejurnalişti să comenteze punctele de vedere pe care care preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis despre certificatele de vaccinare, în cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European (25-26 februarie).

Liderii UE n-au ajuns la un acord cu certificatele de vaccinare?

„Reporter: O părere personală… Dacă sunteţi de acord cu introducerea acestor certificate?

Bogdan Aurescu: Nu îmi dau cu părerea personal, îmi pare rău. Deci nu, eu sunt diplomat de carieră și ministru de Externe. Nu mă pronunţ…

Reporter: Păi tocmai, ca diplomat, domnule Aurescu. Am văzut poziţia preşedintelui Klaus Iohannis…

Bogdan Aurescu

Bogdan Aurescu: Nu mă pronunţ pe aceste aspecte. Aţi văzut că se discută la nivel european. Până nu va exista o poziție omologată la nivel european, va trebui să așteptăm să vedem care…

Reporter: Preşedintele Klaus Iohannis vorbea de o posibilitate a existenței acestui pașaport din motive medicale.

Bogdan Aurescu: Da, sunt discuții la nivel european.

Reporter: Puteţi să detaliaţi…

Bogdan Aurescu: Nu am de ce să detaliez o declarație a domnului președinte. Sunt discuții care sunt în continuare în curs la nivel european. Acestea trebuie să fie finalizate. Vă mulțumesc.

Reporter: Scopurile medicale în care ar putea fi folosit acest paşaport?

Bogdan Aurescu: Vă rog să întrebați la Ministerul Sănătății. Eu sunt Ministerul de Externe, nu mă ocup de aspecte medicale.

Reporter: Da, dar ne gândim că la nivel european, dezbaterile sunt mai largi şi mai nuanţate…

Bogdan Aurescu: Şi la acele dezbateri participă,. de asemenea, Ministerul Sănătății, nu Ministerul Afacerilor Externe. Vă mulțumesc”, se arată în dialogul purtat la Parlament între Bogdan Aurescu şi jurnalişti (n.r. – transcript realizat de RADOR).

Reacţia lui Iohannis despre certificatele de vaccinare

„Referitor la certificatele de vaccinare, Președintele României s-a pronunțat pentru o abordare coordonată și unitară la nivel european, susținând că certificatul de vaccinare ar trebui utilizat pentru scopuri medicale, iar procesul de identificare a elementelor tehnice pe care să le conțină un certificat la nivel european va trebui să continue”, se arată în comunicatul de presă postat vineri pe presidency.ro.

Joi, la finalul reuniuniii liderilor UE, Angela Merkel declarase că s-a ajuns la o înțelegere despre certificatele de vaccinare. Înaintea acestui eveniment, Austria, Grecia, Italia, Spania și Bulgaria pledaseră pentru ideea unui pașaport de vaccinare pentru a sprijini turismul.

„Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare. Probabil vor fi disponibile înaintea verii”, a spus Merkel. Aceasta a completat că va fi nevoie de aproape 3 luni pentru a crea baza tehnică necesară pentru certificatele de vaccinare.

Liderii UE au discutat joi despre necesitatea realizării pașapoarelor de vaccinare pentru cetățenii din Uniunea Europeană.

Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Sebastian Kurz avertizase că dacă nu se ajungea la o înțelegere, Austria și alte state urmau să impună separat pașapoartele de vaccinare.

Liderii UE stabiliseră în ianuarie să menţină deschise frontierele pentru călătoriile esenţiale. Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, declara la acea vreme că certificatele de vaccinare urmau să aibă doar rol medical.

Ce a transmis OMS despre certificatele de vaccinare

Acest subiect a fost comentat şi la  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care nu a recomandat introducerea paşapoartelor de vaccinare. OMS sublinia că nu este clar dacă vaccinarea va opri răspândirea coronavirusului. De asemenea, specialiştii OMS au completat  că nu este clar nici cât durează imunitatea sau cât timp sunt imune persoanele care s-au vindecat de Covid-19.

Neclar este şi dacă acele persoane ar trebui să primească vreun certificat. Despre eliberarea certificatelor de vaccinare, mai trebuie spus că unele persoane au contraindicaţii cu privire la vaccinare.

În Marea Britanie există temeri despre riscul discriminării. „Dacă unele persoane nu au acces la teste ori la vaccinuri Covid-19, dacă nu le pot plăti, nu îşi vor putea demonstra statutul medical, iar drepturile le-ar fi restrânse”, a declarat Ana Beduschi, profesor de Drept la Universitatea Exeter.

Dezbaterea despre rolul certificatelor de vaccinare a apărut după ce unele ţări şi companii aeriene au pledat pentru facilitarea circulaţiei persoanelor vaccinate.

Rămâne de văzut cum se va termina dezbaterea. Introducerea unui certificat de vaccinare pentru călătorii riscă să fie contestată la instanţele judiciare naţionale. Se poate ajunge şi la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sau la instanţele internaţionale. Cei nemulţumiţi de posibila introducere a certificatelor de vaccinare se pot adresa inclusiv la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a atenţionat ţările care vor instituirea circulaţiei pe baza certificatelor de vaccinare. Liderul din Hexagon a subliniat că e necesar un cadru comun de reglementare care să respecte drepturile individuale şi să evite discriminarea.

mae.ro