Evenimentul Zilei > International > Va face Biden „nebunia supremă”? Scenearii de coșmar în confruntarea SUA-Rusia
Va face Biden „nebunia supremă”? Scenearii de coșmar în confruntarea SUA-Rusia

Va face Biden „nebunia supremă”? Scenearii de coșmar în confruntarea SUA-Rusia

Mulți dintre experții în politică internațională din Statele inite sunt foarte îngrijorați de ce se întâmplă în estul Ucrainei. Nu de o reizbucnire a luptelor se tem, ci de faptul că președintele Joe Biden ar putea implica SUA într-o aventură extrem de periculoasă

„Administrația Biden face tot posibilul să asigure guvernul Ucrainei că Statele Unite și NATO sunt în spatele Kievului în confruntarea tot mai dură pe care acesta o are cu separatiștii susținuți de Rusia și cu Rusia însăși. Un comunicat de presă, emis de la Casa Albă din 2 aprilie, a confirmat că, în apelul său telefonic către președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, Joe Biden „a afirmat sprijinul neclintit al SUA pentru suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială în fața agresiunii continue a Rusiei în Donbas și Crimeea”.


Fantoma din Battersea înspăimântă Marea Britanie. Nici astăzi fenomenele paranormale nu pot fi explicate


Alți oficiali ai administrației la nivel înalt, inclusiv secretarul apărării Lloyd Austin și secretarul de stat Antony Blinken au făcut același lucru”, scrie Ted Galen Carpenter de la Institutul Cato pe site-ul nationalinterest.org.

 

SUA lui Biden caută confruntarea

Asigurările date de Biden omologului său din Ucraina vin într-un moment foarte delicat. Noi ciocniri armate au avut loc între guvernul ucrainean și forțele separatiste. Acordul de încetare a focului negociat în 2020, care în linii mari a fost respectat până acum, tinde să nu mai fie de actualitate. Tensiunea e din ce în ce mai mare.
Ca răspuns la reînceperea luptelor, Rusia a masat forțe suplimentare la granița sa cu Ucraina. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a lansat, de asemenea, un avertisment că, dacă Kievul va relua războiul în regiunea Donbas, această acțiune ar duce la distrugerea Ucrainei.
În loc sî încerce să aplaneze conflictul, SUA toarnă gaz pe foc. Și nu e vorba doar de declarațiile lui Biden. Guvernul Ucrainei a anunțat că exercițiile militare comune cu NATO în această vară. Vestea nu le-a căzut deloc bine rușilor. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat că orice desfășurare a trupelor NATO în Ucraina ar obliga Rusia să ia „măsuri suplimentare pentru a-și asigura propria securitate”.

Ucraina riscă să cadă în „capcana georgiană”

Cine știe puțină istorie contemporană își amintește că Washingtonul i-a promis sprijin și fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakashvili. Acesta a fost încurajat să creadă că țara sa este un aliat important al celei mai mari democrații din lume și că Statele Unite și NATO se vor implica să salvaeze Georgia dacă aceasta ar fi implicată într-un conflict armat cu Rusia.
Administrația Bush a furnizat milioane de dolari în armament guvernului de la Tbilisi și chiar a instruit trupele georgiene.

Bush și alți oficiali nu mai conteneau cu laudele față de Saakashvili și față de revoluția colorată din Georgia. Mai mult,Bush a încercat să-i împingă pe aliații NATO să acorde Georgiei (și Ucrainei) calitatea de membru al Alianței. Chiar dacă opoziția franceză și germană a amânat această extindere a NATO, Saakashvili a fost convins că îi dă mâna să înfrunte Rusia.

Germanii mor din cauza “fricilor paranoice” ale Angelei Merkel. Explicațiile unui dezastru

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE