Evenimentul Zilei > Social > Alertă medicală în România! Un vaccin important a dispărut de pe piață
Alertă medicală în România! Un vaccin important a dispărut de pe piață

Alertă medicală în România! Un vaccin important a dispărut de pe piață

Prima tranșă de vaccin antigripal distribuit de Ministerul Sănătății medicilor de familie s-a epuizat, desi ministerul a cumpărat anul acesta cu 200.000 de doze de vaccin mai mult comparativ cu anul precedent

Medicii de familie abia reușesc să facă față solicitărilor venite din partea pacienților care doresc să se vaccineze împotriva gripei. Deși frigul încă nu a venit , prima tranșă de vaccin antigripal distribuit de Ministerul Sănătății medicilor de familie s-a epuizat. Asta în ciuda faptului că Ministerul Sănătății a cumpărat anul acesta cu 200.000 de doze de vaccin mai mult comparativ cu anul precedent. Președintele Asociației Medicilor de Familie București- Ilfov, Sandra Alexiu, a precizat într- o intervenție telefonică la Digi24, că  medicii de familie au primit mult mai puţine doze față decât era necesar. Aceasta mai spune că anunțul legat de campania de vaccinare a fost făcut prea timpuriu, iar ținând cont de faptul că dozele de vaccin întârzie, pacienţii nu se mai vaccinează.

„Ae, în primul rând că primul vaccin care soseşte acoperă doar categoriile de vârstă peste 3 ani, nu poate fi făcut la copiii foarte mici. Pentru categoria de vârstă peste 6 luni este un alt vaccin care a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii şi care se va face doar pentru sugari, dar el încă nu a fost distribuit medicilor şi trebuie să-i mai amânăm. Ceea ce e o problemă pentru că la copiii sub 9 ani care fac prima oară vaccinul trebuie făcute două doze la interval de o lună, ceea ce înseamnă că ar fi trebuit să îl primim înaintea celuilalt, adică să începem puţîn mai devreme vaccinarea că să fie făcută la timp.

Pe de altă parte mai avem o problemă, noi nu putem vaccina chiar toate persoanele din grupurile de risc pentru că Ministerul nu achiziţionează vaccin pentru toţi. Dar există, totuşi, o discrepanţă, înţeleg să solicit 600 şi să primesc 300, dar nu 10”, a declarat Sandra Alexiu la Digi24.