S-au inversat rolurile. Africa acuză Europa că trage în jos întreaga lume

S-au inversat rolurile. Africa acuză Europa că trage în jos întreaga lume

Summitul european de la Bruxelles de săptămâna trecută nu a reuşit nici să redea încrederea pieţelor în economiile bătrânului continent, nici să oprească avalanşa de critici. Mai nou şi liderii africani acuză Europa că trage în jos întreaga economie globală, potrivit BBC.

Miniştrii de finanţe din Nigeria şi Africa de Sud au criticat puternic oficialii europeni pentru că nu au reuşit să pună punct crizei datoriilor suverane din zona euro, informează BBC.

Oficialul din Nigeria a declarat că europenii au de învăţat de la statele africane cum se luptă cu datoria publică şi cum se promovează creşterea economică.

Economiile africane au s-au prăbuşit în anii care au urmat crizei declanşate de falimentul băncii americane Lehman Brothers în 2008, iar lucrurile par a evolua şi acum în această direcţie, doar că de această dată epicentrul crizei este zona euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Liderii europeni nu au capacitatea de a-şi rezolva probleme din propria curte astfel încât să nu afecteze restul lumii", a declarat Pravin Gordhan, ministrul de finanţe al Africii de Sud, potrivit BBC.

Criza europeană se traduce în volatilitatea preţurilor şi a monedelor africane, mai ales că Europa şi SUA sunt principalii parteneri comerciali al acestor economii.