Evenimentul Zilei > Social > Află dacă te poți bronza atunci când stai la umbră. Fenomenul care distruge un mit
Află dacă te poți bronza atunci când stai la umbră. Fenomenul care distruge un mit

Află dacă te poți bronza atunci când stai la umbră. Fenomenul care distruge un mit

Pe măsură ce valul de căldură din Marea Britanie începe să se diminueze și temperaturile devin suportabile, mulți vor ieși afară. Umbra poate părea uneori a fi un refugiu sigur împotriva razelor atunci când o persoană este în aer liber – dar cât de multă siguranță îți poate oferi umbra ?

În termeni simpli, da, este posibil să te bronzezi la umbră. Acest lucru se datorează faptului că soarele se reflectă pe obiectele din mediu și pe piele. Anumiți factori de mediu, cum ar fi zăpada sau nisipul de plajă, pot reflecta razele soarelui pe pielea ta, chiar și atunci când stai la umbră.

Cum să te ferești de razele soarelui

De exemplu, experții de la Universitatea de Tehnologie din Queensland au spus că nisipul poate reflecta până la 25% din radiația UV. Există două tipuri diferite de raze UV ​​care ajung la suprafața pământului – ambele prezintă un risc pentru pielea dumneavoastră și pot crește riscul de cancer de piele.

UVA este mai mult asociat cu îmbătrânirea pielii, în timp ce UVB este asociat cu arderea pielii și bronzarea acesteia. Potrivit lui Sam Cinkir, CEO al specialiștilor de top în piele și păr, Este Medical Group, nu face o treabă foarte bună în protejarea pielii împotriva niciunuia dintre razele UV.

„Tot ce este nevoie pentru ca pielea să se bronzeze sau să se ardă este expunerea la razele UV, iar acestea pot ajunge în corp printr-o umbrelă sau reflectându-se pe alte suprafețe. Acesta este și cazul umbrei copacilor, unde razele pot trece cu ușurință prin frunziș pentru a ajunge la pielea ta”.

Bronzul la umbră

Cantitatea de lumină UV care ajunge la cineva sub o umbrelă poate fi de până la 84% din nivelul soarelui, conform unui studiu din 2003 al Universității din Southern Queensland, Australia. Sam a spus: „Rămâneți în casă este o opțiune mai sigură, dar puteți primi în continuare daune solare, cum ar fi ridurile sau chiar și cancerul, deoarece ferestrele și ușile de sticlă nu blochează toate razele. Sticla va împiedica razele UVB să pătrundă în casa ta, dar adesea nu oprește razele UVA, care pot prezenta riscuri grave pentru pielea ta.”

Sam spune că umbra poate ajuta la „minimizarea” riscului de deteriorare a soarelui, dar nu îl poate opri complet. Deși ați putea crede că a fi într-o zonă mai rece și umbrită vă protejează de daunele solare, nu este întotdeauna cazul, a spus el, potrivit The Sun.

„Sfatul meu este să iei în serios riscurile soarelui, să știi să te protejezi de ele și să iei măsuri preventive, cum ar fi aplicarea de protecție solară și evitarea soarelui în orele cele mai puternice ale sale, între 10:00 și 16:00.”

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: