„Soarele artificial” creat de China tocmai a doborât un record mondial. FOTO-VIDEO

„Soarele artificial” creat de China tocmai a doborât un record mondial. FOTO-VIDEO Sursa: Pixabay

La doar șapte luni după ce a anunțat un record de hotar pentru fuziunea cu plasmă, Academia Chineză de Științe a mai atins un record absolut de timp cu „Soarele artificial”.

Soarele artificial” creat de China bate recordul mondial. Timp de 1.056 de secunde au ținut pornit un reactor de fuziune nucleară, la o temperatură de 120 de milioane de grade Celsiusm,  anunţă Academia Chineză de Științe.

Reactorul lor a menținut o buclă agitată de plasmă supraîncălzită la 120 de milioane de grade Celsius (216 milioane de grade Fahrenheit) timp de 1.056 de secunde, informează Institutul de Fizică a Plasmei.

Mai precis, plasma din reactor a reușit să atingă pentru a doua oară această temperatură, de șapte ori mai mare decât cea a nucleului soarelui. Precedentul record data din luna mai când această temperatură a fost menținută pentru 101 secunde. Astfel, soarele artificial creat de China bate recordul secundelor la o anumită temperatură.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Noaptea aceasta va fi una fără somn pentru noi toți care suntem aici, cu siguranță. După 10 luni de muncă intensă, am reușit să atingem o temperatură a plasmei de 120 de milioane de grade celsius. Aceste rezultate reprezintă o fundație puternică pentru țara noastră pentru a construi prima stație de fuziune energică din lume”, spune Song Yuntao, directorul Institutului.

Bate, de asemenea, recordul de izolare de plasmă de 390 de secunde, stabilit de tokamakul Tore Supra din Franța în 2003

Această descoperire a reactorului EAST (Experimental Advanced Superconducting Tokamak, sau HT-7U) este un progres semnificativ pentru experimentarea fuziunii în căutarea energiei de fuziune. Reușirea generării de cantități utilizabile de energie prin fuziune nucleară ar schimba lumea, dar este incredibil de dificil de realizat. Ea implică replicarea proceselor care au loc în inima unei stele, unde presiunea ridicată și temperatura strâng nucleele atomice atât de tare încât se fuzionează pentru a forma noi elemente.

Acest lucru generează o cantitate extraordinară de energie – suficientă pentru a alimenta o stea – iar oamenii de știință se străduiesc să exploateze același proces aici, pe Pământ. Evident, există o provocare semnificativă în crearea căldurii și presiunii pe care le găsim în inima unei stele și există diferite tehnologii pentru a le rezolva.

Într-un tokamak, plasma este supraîncălzită și limitată sub forma unui torus, sau gogoașă, de câmpuri magnetice puternice. Dar menținerea acelei plasme închise, supraîncălzite pentru intervale de timp mai lungi, pentru a cultiva timpi de reacție mai lungi, este o altă problemă, deoarece plasmele supraîncălzite sunt haotice și turbulente, predispuse la instabilități, ducând la scurgeri.

Este cel mai costisitor și complex proiect pe care l-a avut vreodată omenirea

Doar aparatul care reprezintă nucleul cântărește cât trei turnuri Eiffel. Iar costul va ajunge până la 25 de miliarde de dolari. Deși există și analiști care spun că va costa 65 de miliarde de dolari.

EAST a raportat anterior un record de temperatură de 160 de milioane de grade Celsius (288 de milioane de grade Fahrenheit), susținut timp de 20 de secunde (nucleul Soarelui, pentru context, este de 15 milioane de grade Celsius; căldura suplimentară dintr-un tokamak compensează presiunea mai scăzută). La 30 decembrie 2021 – tocmai ținând cont de obiectivul său de a atinge 1.000 de secunde în 2021 – EAST a doborât și recordul de timp.

Nu vă înșelați, fuziunea mai are un drum foarte lung de parcurs. În acest moment, într-un generator de fuziune intră mult mai multă energie decât putem scoate din el; dar prelungirea timpului de izolare a plasmei este un pas cu adevărat important înainte în transformarea fuziunii cu plasmă autosusținută într-o realitate, scrie sciencealert.com.