Mare atenție la radiațiile ultraviolete! Te pot îmbolnăvi de cancer de piele. Cum alegem și folosim corect cremele de protecție solară
- Andreea Vlad
- 21 august 2021, 10:13
Protecția solară este esențială în perioada verii. Soarele emite mai multe tipuri de radiații: lumina vizibilă, lumina infraroșie și radiațiile UV. Dacă am cunoaște mai bine impactul soarelui asupra pielii, am înțelege necesitatea utilizării protecției solare si am trece usor cu vederea posibilele efecte negative asociate cu aplicarea cremelor protectoare.
Impact major asupra pielii umane o au radiațiile UV, mai precis radiația UVA si UVB. Radiațiile UVC au lungime foarte scurtă de undă și nu ajung pe suprafața pielii, arată sfatulmedicului.
Ultravioletele de tip B, maxime intre orele 10 si 16
Ultravioletele de tip B pătrund superficial în piele (doar la nivel de epiderm) și sunt responsabile în primul rând de arsura solară, iar temporar îngroașă pielea.
Sunt implicate într-o serie de cancere cutanate și în keratozele actinice (leziuni precanceroase). Ele stau la baza declanșării leziunilor cutanate cu origine în epiderm, nivel până la care pătrund. Intensitatea lor variază în funcție de zona geografică, momentul zilei și anotimp. Sunt maxime în intervalul orar 10-16.
Ultravioletele de tip A aduc leziuni la nivelul ADN-ului și cancer
Ultravioletele de tip A, deși sunt mai puțin intense față de UVB, au dezavantajul că pătrund profund în piele, adică și în derm. Au aceeași intensitate indiferent de ora zilei, nu sunt blocate semnificativ de stratul de nori și nici de sticlă.
Pătrunzând în derm, joacă un rol cheie în apariția ridurilor. Sunt radiațiile care determină pigmentarea pielii (în mică măsură și UVB), determină distrucții la nivelul ADN-ului celular și generează leziuni canceroase severe, avertizează Ioana Silvia Simian, medic primar Dermatologie-Venerologie la Centrul Medical de Diagnostic și Tratament Dr. Victor Babeș.
Lămpile de bronzat artificial sunt un concentrate de UVA cu un impact foarte puternic, negativ asupra pielii, crescând cu 75% riscul de melanom. Pigmentările inestetice, reacțiile alergice au drept cauză tot UVA. Tot aceste radiații, alături de radiațiile vizibile cu energie înaltă, sunt implicate în generarea de radicali liberi, care dacă sunt în cantitate foarte mare, nu pot fi neutralizați cu ușurință de antioxidanți.
Se pare că radiația UVA are un rol (încă nu pe deplin cunoscut) în scăderea răspunsului imun al organismului.
Ce beneficii are soarele asupra sănătății
Bineînțeles că nu trebuie să privim soarele doar din perspectiva efectelor negative, el având și o serie de beneficii. Radiația UVB intervine în sinteza vitaminei D.
Ultravioletele sunt folosite cu succes în tratarea unor afecțiuni precum dermatite (atopică), vitiligo, psoriazis etc. Ajută la starea de bine datorită stimulării secreției de melatonină și serotonină.
Clasificarea cremelor de fotoprotecție
Cremele de fotoprotecție se împart în două categorii: cu barieră fizică și chimică. Cele fizice reflectă razele ultraviolete; au la bază oxid de zinc sau titan, înglobat în particule microionizate care cresc acceptabilitatea cosmetică. Se absorb în cantitatea extrem de redusă în organism și au risc scăzut de reacții alergice. Cele mai bune rezultate le au cele pe bază de oxid de zinc. Cele cu barieră chimică absorb razele ultraviolete sau le aduc la un nivel de energie mai redus. Au la bază mexoril, oxibenzonă, cinoxate, avobenzonă, acid paraaminobenzoic etc.
Referitor la nivelul lor de eficacitate, se știe că o pentru o piele sănătoasă, un SPF de 15 blochează 93% din radiația UVB; pentru UVA, în schimb, mult mai puțin.
Un SPF de 30 blochează 97% din radiațiile UVB și considerabil mai multe UVA. De fapt specificațiile 15, 30 fac referire la protecția față de arsura solară, adica impactul UVB și nu al UVA. Adăugarea de filtre fizice precum oxidul de zinc sau chimice ca avobenzona le fac capabile să blocheze și UVA.
De aceea, ori de câte ori cumpărați o cremă, verificați spectrul de radiații pentru care asigură protecție. Pentru a fi eficace cremele trebuie aplicate în cantitate de 2mg/cm2 cu 15-30 minute înainte de expunere și reîmprospătate la 2-3 ore, mai ales după baie sau dacă se transpiră intens. Orientativ, 5-6 lingurițe de cremă sunt suficiente pentru a acoperi întreaga suprafață corporală.
Regulile de fotoprotecție sunt simple, dar trebuie urmate cu rigurozitate
- Evitați expunerea în intervalul orar 10-16 - Atenție! Nisipul, zăpada, diferite suprafețe plane pot reflecta radiația UV și cresc astfel riscul expunerii - Folosiți produsele de fotoprotecție care au inscripționată atât valoarea SPF-ului, cât și protecția față de UVA - Aplicați crema cu 15-30 minute înainte de expunere pentru o absorție uniformă - La aplicare nu ignorați zone precum buzele, urechile, gâtul, dosul mâinilor sau zona de antepicior - Reînnoiți aplicarea la 2-4 ore sau imediat ce ați ieșit din apă - Norii nu ne protejează semnificativ de soare.