Test de sânge "universal" pentru cancer. Folosirea razelor ultraviolete în diagnosticare, o revoluţie în medicină

Test de sânge "universal" pentru cancer. Folosirea razelor ultraviolete în diagnosticare, o revoluţie în medicină

Cercetători din Marea Britanie lucrează la dezvoltarea unui test de sânge "universal" pentru a detecta cancerul. Denumit Lymphocyte Genome Sensitivity, testul a fost aplicat până acum pe pacienți cu melanom, cancer pulmonar și cancer de colon, şi a identificat cu acuratețe stările maligne și precanceroase, informează Huffington Post, citat de Agerpres.

Testul folosește raze ultraviolete de anumită intensitate pentru a măsura deteriorarea celulelor albe din sânge, care luptă împotriva infecției. Cercetarea a fost publicată online în The Federation of American Societies for Experimental Biology Journal.

"Celulele albe fac parte din sistemul natural de apărare al organismului. Noi știm că ele sunt supuse unui stres atunci când luptă împotriva cancerului sau a altor boli, așa că ne-am întrebat dacă se poate observa ceva asemănător atunci când sunt supuse unui stres mai mare, prin expunere la raze ultraviolete', a explicat Diana Anderson, coordonatoarea echipei de la Bradford University, într-o declarație scrisă.

Anderson și colegii ei au luat probe de globule albe din sângele a 208 de persoane, între care bolnavi de cancer, persoane cu stări precanceroase și subiecți sănătoși. Apoi au expus aceste celule sanguine la lumină ultravioletă și au descoperit o diferență semnificativă de deteriorare între celulele canceroase și celulele de la pacienții sănătoși.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Am observat că la persoanele cu cancer, ADN-ul este lezat mai mult de razele ultraviolete decât în cazul persoanelor sănătoase', spune cercetătoarea în declarație.

Testul de sânge este încă în stadii incipiente. Echipa spune că trebuie să testeze metoda și pe alte tipuri de cancer. Totuși, utilizarea de raze ultraviolete este promițătoare ca instrument de diagnosticare a cancerului, mai ales că metodele actuale tind să fie mai costisitoare și mai invazive.

Alți cercetători din domeniu au îndoieli cu privire la eficacitatea testului. Un profesor în genetica cancerului la Universitatea din Londra a declarat pentru BBC că studiul are limitări semnificative și este nevoie de o cercetare mai amplă, cu grupuri de pacienți mai bine controlați, înainte de a putea determina utilitatea testului în diagnosticarea cancerului.