Evenimentul Zilei > Social > Calendar Ortodox, 29 iulie. Sfântul Mucenic Calinic, ocrotitorul celor năpăstuiți
Calendar Ortodox, 29 iulie. Sfântul Mucenic Calinic, ocrotitorul celor năpăstuiți

Calendar Ortodox, 29 iulie. Sfântul Mucenic Calinic, ocrotitorul celor năpăstuiți

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește, pe 29 iulie, pe Sfântul Mucenic Calinic, ocrotitorul celor năpăstuiți.

În anul 290, pe când se afla în cetatea Ancira din Galatia, a fost arestat de păgâni pentru că era creștin și a fost dus înaintea dregătorului Sacerdon. Acesta i-a pus în vedere să se lepede de credința în Hristos, în caz contrar urmând să fie supus la chinuri.

Calinic i-a răspus însă, cu curaj, că este gata să suporte bucuros orice torturi de dragul Mântuitorului său. Atunci, i s-au pus în picioare încălțări de fier, având piroane ascuțite pe interior, și a fost alergat până la cetatea Gangra, aflată la o distanță de 80 de stadii de Cilicia, fiind mânat din urmă de călăreți care îl biciuiau.

La Gangra, urma să fie omorât prin aruncarea într-un cuptor de foc.

După vreo 60 de stadii, ostașii care îl fugăreau au însetat din cauza arșiței, și s-au oprit să caute de băut. Sfântului, făcându-i-se milă de chinuitorii lui, s-a rugat lui Dumnezeu, care a făcut să țâșnească un izvor din piatră seacă.

Ajungând la Gangra, ostașii nu au dorit să-l ucidă pe binefăcătorul lor, dar, temându-se de moarte, au îndeplinit fără voie porunca dregătorului lor.

Sfântul Calinic a pășit fără teamă în cuptorul de foc și culcându-se în el și-a dat sufletul împăcat în mâinile Domnului.

Trupul său a fost găsit nemistuit de flăcări și a fost îngropat cu cinste de către creștinii din regiune.

Rugăciune către Sfântul Mucenic Calinic

Mucenicul Tău, Doamne, Calinic, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Amin!

Către Născătoarea de Dumnezeu acum cu osârdie să alergăm noi păcătoşii şi smeriţii şi să cădem cu pocăinţă, strigând din adâncul sufletului: Stăpână, ajută-ne, milostivindu-te spre noi; sârguieşte că pierim de mulţimea păcatelor; nu întoarce pe robii tăi deşerţi, că pe tine Singură Nădejde te-am câştigat.

 

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News