Scurtarea săptămânii de muncă. În ce condiții ar putea fi adoptată de angajatori

Scurtarea săptămânii de muncă. În ce condiții ar putea fi adoptată de angajatori Piața muncii. Sursa foto: Pixabay

Discuțiile legate de scurtarea săptămânii de muncă sunt tot mai dese în ultimele luni. Conceptul a fost probat și acceptat de unele state. De altfel, România ar avea toate pârghiile necesare pentru a implementa această variantă. Totuși, angajatorii au ultimul cuvânt de spus în acest sens.

Piața muncii. Săptămâna de lucru scurtă ar putea fi implementată în România

Țara noastră dispune de cadrul legislativ pentru implementarea unei astfel de schimbări pe piața muncii. Cu toate acestea, decizia finală aparține angajatorilor, arată o analiză EY România, conform Agerpres.

Companiile pot alege dacă vor să treacă în acest mod de lucru permanent sau sezonier. În plus, măsura ar putea fi aplicată doar în cadrul anumitor departamente și categorii de angajați.

ar putea proceda angajatorii

Analiza arată că legislația este permisivă în acest sens, iar firmele au libertatea să decidă cum gestionează timpul angajaților, astfel încât să își atingă și țintele financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Legislaţia existentă este suficient de flexibilă, permiţând companiilor autonomia de a-şi adapta programele de muncă în concordanţă cu nevoile lor operaţionale şi circumstanţele economice”, spun specialiștii.

Astfel, decizia finală privind organizarea timpului angajaților ar ține strict de companie companiei . Schimbarea ar putea fi aplicată în cazul anumitor categorii de angajați sau pe parcursul sezonului estival.

Piața muncii. Firmele trebuie să analizeze impactul unei astfel de schimbări

Pentru a observa avantajele și dezavantajele, angajatorii trebuie să analizeze impactul acestui concept.

„Decizia de a implementa o săptămână de muncă scurtă revine în cele din urmă fiecărei societăţi”, arată EY România.

Piața Muncii

Piața muncii. Sursa foto: Pixabay

Conceptul a fost creat în încercarea de a găsi un echilibru pentru salariați. Astfel, acesta ar avea numeroase avantaje pentru angajați, dar și pentru companii, spun experții.

Discuțiile legate de introducerea săptămânii scurte de muncă nu sunt noi în țara noastră. Propunerile legislative legate de acest concept au fost lansate în 2016 și 2017. Cea mai recentă a apărut în urmă cu doi ani.

În mentalitatea colectivă, programul de muncă este de opt ore, timp de 5 zile pe săptămână. Conform Codului Muncii, salariații trebuie să beneficieze 48 de ore consecutive de odihnă.

Odată cu introducerea acestei inițiative, activitatea angajaților ar putea fi concentrată în cele patru zile lucrătoare, fiind păstrate aceleași drepturi salariale. Încă din 2022, Belgia a arătat deschidere privind acest concept. De asemenea, varianta este testată în prezent și de unele companii germane.