Ești spionat la bancomat. ANAF depășește orice limită. Mai rău ca în comunism
- Iulia Moise
- 20 decembrie 2024, 08:30
ANAF vrea să afle câți bani scot românii din bancomate, așa că, dacă ești client al BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania, poți avea probleme când vrei să retragi banii din bancomate.
Indiferent dacă sunteți clienți ai BCR, CEC Bank sau Banca Transilvania, puteți întâmpina dificultăți semnificative atunci când doriți să retrageți bani.
ANAF va urmări retragerile în numerar de la bancomate
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a luat decizia de a urmări retragerile de numerar din bancomate pentru a descuraja fraudele fiscale.
Indiferent dacă ai cont la CEC, BCR sau Banca Transilvania, poți avea probleme grave dacă scoți o sumă prea mare din bancomat.
ANAF va cere detalii dacă scoți prea mulți bani din bancomate
Riști să ai probleme dacă scoți prea mulți bani din bancomat. Deși retragerea numerarului din bancomate nu este limitată în prezent, cetățenii români vor trebui să ofere explicații inspectorilor fiscali.
Pentru a preveni fraudele fiscale, ANAF a luat decizia de a supraveghea persoanele care retrag numerar din bancomate. În consecință, orice retragere care prezintă semne de suspiciune va fi examinată.
În alte țări europene, situația este mult mai clară atunci când vine vorba de retragerea numerarului din bancomate.
În Spania, retreagerea numerarului este restricționată
Cu toate acestea, în România, retragerea numerarului din bancomate nu este încă restricționată.
De exemplu, în Spania, unde mulți români locuiesc de mulți ani, clienții băncilor nu pot retrage mai mult de 600 de euro de la bancomate.
ANAF verifică sumele ce depășesc 1000 de euro
Cei care au nevoie de mai mulți bani trebuie să contacteze banca lor și să ceară ca limita să fie extinsă.
Inspectorii ANAF pot verifica dacă suma depășește 1000 de euro, chiar dacă nu există o limită clară pentru retragerea numerarului din bancomate.
Declarația unică trebuie depusă la ANAF pentru sume mai mari de 19.800 lei
De anul viitor, cetățenii care au avut depusă la bancă o sumă mai mare de 19.800 de lei, echivalentul a 6 salarii minime brut.
Aceștia vor avea obligația să declare suma și să achite contribuția la asigurările sociale de sănătate de 10%.
Prin urmare, cei vizați trebuie să depună Declarația unică. Mai mult, pentru a evita atragerea de penalități, aceștia trebuie să respecte termenele indicate în acest sens.