Producătorii din Republica Moldova vor putea exporta în UE preparate din carne de pasăre

Producătorii din Republica Moldova vor putea exporta în UE preparate din carne de pasărePlafonarea prețurilor. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova a fost autorizată să exporte în Uniunea Europeană produse din carne de pasăre. Este vorba de produsele „care nu trebuie să fie supuse unui tratament specific de atenuare a riscurilor”.

Antreprenorii pot depune cereri pentru exportul produselor din carne

Astfel, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) îndeamnă mediul privat să depună cererea pentru exportul acestor categorii de produse din carne de pasăre. Solicitările pot fi prezentate la sediile autorității.

Carne de găină

Carne de găină. Sursa foto: romaniatv.net

ANSA a precizat ce categorii de produse din carne vor putea fi exportate. „La producerea preparatelor din carne de pasăre se va permite utilizarea cărnii de pasăre ce provine de la abatoare care sunt listate cu drept de export în UE”, anunță instituția

„Atunci când instituțiile se mobilizează, se pot obține rezultate importante pentru agenții economici”

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE la finele lunii aprilie a anului curent. Decizia a fost salutată de premierul Dorin Recean.

„Vestea este foarte bună pentru exportatori. Nu doar carnea procesată, dar și cea proaspătă și înghețată va putea fi exportată în UE. Este un semn că atunci când instituțiile se mobilizează, se pot obține rezultate importante pentru agenții economici. Anume ei sunt cei care creează locuri de muncă bine plătite. Noi vom continua crearea unor astfel de oportunități pentru export în cea mai mare piață”, a subliniat atunci Dorin Recean.

Premierul Dorin Recean. Sursa foto: gov.md

Pe parcursul ultimilor doi ani, ANSA a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. În cadrul acestora, a fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar la nivel central și teritorial. Totodată, a fost monitorizat profesionalismul inspectorilor, capacitățile de administrare a focarelor de Gripă aviară pe teritoriul țării, precum și capacitățile de testare ale sistemului de laboratoare. La fel, a fost evaluat gradul de implementare a cerințelor și standardelor UE de către agenții economici ce intenționează să exporte pe piața comunitară.

Primele exporturi de carne de pasăre din Republica Moldova în statele-membre ale UE au fost lansate începând cu luna noiembrie 2024. În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor încurajează agenții economici să depună cereri pentru exportul produselor moldovenești în Uniunea Europeană. Experții instituției sunt pregătiți să ofere sprijinul necesar pentru a ajuta producătorii să se conformeze rigorilor UE.