Premierul Recean anticipează scumpirea energiei electrice, dacă „Rusia nu-și va onora obligațiunile”

Premierul Recean anticipează scumpirea energiei electrice, dacă „Rusia nu-și va onora obligațiunile”Premierul Dorin Recean. Sursa foto: www.facebook.com/@recean.md

Republica Moldova. Prim-ministrul Dorin Recean a dat de înțeles că majorarea tarifelor pentru energia electrică este inevitabilă, dacă Rusia își va menține poziția în privința livrării de gaz în stânga Nistrului. Oficialul dă asigurări că o eventuală creștere a tarifului va fi compensată pentru anumite categorii. 

Recean, despre eventuala creștere a tarifelor

Scenariul creșterii tarifelor pentru curent devine din ce în ce mai plauzibil. Acesta ar urma să devină realitate chiar din 1 ianuarie 2025, dacă „Rusia nu-și va onora obligațiunile”, susține premierul Dorin Recean. Oficialul dă asigurări că Guvernul va revizui bugetul alocat pentru compensații.

„În cazul în care Rusia nu va livra gaze naturale în stânga Nistrului, noi vom crește tarifele la energia electrică. Dar, în același timp, vom acorda compensații suplimentare pentru cei care vor avea de suferit ca și rezultat. Vreau să atenționez că noi deja am alocat aproape 2 miliarde de lei pentru compensații pentru acest sezon rece și, în caz de necesitate, le vom majora”, a declarat premierul Recean, pentru Jurnal TV.

Conform secretarului de stat, Constantin Borosan, malul drept are nevoie de aproximativ 30 la sută de energie electrică de la centrala Cuciurgan. În lipsa gazului rusesc, nu vor putea fi asigurate cantitățile necesare. Republica Moldova va fi pusă în situația de a plăti un preț mai mare.

„Regenerabilele, împreună cu CET-2 și CET-Nord, au produs 41% din consumul final, 31% fiind cumpărate de la MGRES, iar 27% importate din România. O parte din energia din România este cumpărată de la companiile de stat la prețuri plafonate, dar vârfurile de consum, între orele 7-11 și 18-23, sunt acoperite prin achiziții de la bursa OPCOM la prețuri mult mai mari. Pe 16 decembrie, acestea au fost de 200 Euro/MWh”, a explicat Borosan.

Gazprom nu a participat la licitații

Din luna ianuarie, cel mai probabil, rușii nu vor livra gaze în stânga Nistrului. Gazprom nu a făcut rezervări de transport pe ruta transbalcanic.

Pe 16 decembrie 2024, conform calendarului ENTSO-G, au avut loc licitațiile pentru rezervarea capacității de transport a gazelor naturale. Este vorba despre luna ianuarie 2025.

„Ministerul Energiei (...) cunoaște că Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025. Rezervări de capacitate au făcut traderi internaționali din regiune”, anunță Ministerul Energiei. Activitatea acestuia este gestionată de premierul Dorin Recean.

Șeful Executivului s-a întâlnit cu partenerii externi ai Republicii Moldova. S-a discutat inclusiv despre o potențială criză umanitară în stânga Nistrului, care ar afecta peste 300 de mii de cetățeni.

Totodată, pentru partea dreaptă a Nistrului, pe gazoductul Trans-Balcanic au fost făcute rezervări de capacitate în următoarele puncte de interconectare:

  • La hotarul dintre Turcia și Bulgaria (Malkoclar / Strandzha 2) a fost rezervată o capacitate de transport de circa 2,55 mil. m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 3,58 mil. m3/zi.
  • La hotarul dintre Bulgaria și România (Kardam / Negru Vodă I) a fost rezervată o capacitate de transport de circa 0,9 mil. m3/zi. A rămas disponibilă capacitatea de 8,77 mil. m3/zi.
  • La hotarul dintre România și Ucraina (Isaccea 1 / Orlovka) nu au fost rezervate capacități de transport. A rămas disponibilă 10,35 mil. m3/zi.
  • La hotarul dintre România și Moldova (Ungheni / Ungheni), a fost rezervată o capacitate de transport de circa 4,45 mil. m3/zi. A rămas disponibilă o capacitate de 1,65 mil. m3/zi, spun autoritățile.

Sursa foto: gov.md