Cazul Coldea. Adrian Năstase se declară prima victimă politică a generalului SRI

Cazul Coldea. Adrian Năstase se declară prima victimă politică a generalului SRI Adrian Năstase sursa: Arhiva EVZ

Adrian Năstase, fostul premier PSD, susține că a fost prima victimă a generalului SRI Florian Coldea. El crede că acesta ar fi fost în spatele dosarelor penale în baza cărora a fost condamnat la închisoare.

Fostul premier și președinte al PSD îl numește pe Florian Coldea un instrument al statului condus de Traian Băsescu. Năstase susține că fostul președinte i-ar fi dezvăluit că generalul SRI ar fi fost responsabil pentru dosarele care l-au trimis la pușcărie.

Adrian Năstase arată spre Florian Coldea

Fostul politician susține că Traian Băsescu i-ar fi dezvăluit, la un eveniment, că în spatele dosarelor sale a fost Coldea. Adrian Năstase susține că a fost prima victimă politică a generalului SRI. El spune despre acesta că ar fi fost un instrument al statului condus de Traian Băsescu. Fostul premier PSD spune că problemele sale cu legea au început după reorganizarea parchetului anticorupție și schimbarea șefilor SRI.

„După 2004, Monica Macovei a creat DNA. În 2006 au fost schimbați șefii serviciilor de informații. Atunci, practic, a venit Coldea și a fost o lungă perioadă de timp un instrument pentru statul condus de Băsescu. În ceea ce mă privește, cred că am fost primul experiment în acțiunea cu obiective politice în care Coldea a fost implicat”, a declarat Adrian Năstase la Realitatea Plus.

Ne puteți urmări și pe Google News

El face referire la dosarul penal privind finanțarea campaniei electorale din 2004. Adrian Năstase a fost acuzat că și-ar fi plătit campania electorală cu taxele colectate de la firmele înscrise la concursul „Trofeul Calității”. Evenimentul a fost organizat de Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC). Năstase a mai spus că a aflat toate aceste aspecte de la fostul său rival politic Traian Băsescu.

„Din 2006 a început o acțiune împotriva mea în chestiunea cu finanțarea campaniilor electorale. S-a urmărit scoaterea mea din jocul politic. La o recepție la ambasada Republicii Moldova m-a abordat și mi-a zis ca nu el mi-a făcut dosarele, ci Coldea”, a declarat Năstase.

Florian Coldea, Rețeaua Coldea

Sursa foto: Captură video

Florian Coldea anchetat de DNA

Declarațiile lui Adrian Năstase vin în contextul dosarului penal deschis pe numele fostului general SRI, Florian Coldea. Împreună cu el, în acest dosar penal mai sunt cercetați Dumitru Dumbravă, fost general SRI, și avocatul Doru Trăilă. Cei trei au fost plasați sub control judiciar fiind acuzați de trafic de influență și spălare de bani.

Cazul a fost deschis în urma unui denunț al omului de afaceri Cătălin Hideg, condamnat, în primă instanță, într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Acesta a afirmat că i-ar fi fost ceruți 700.000 de euro pentru o condamnare cu suspendare. Suma urma să fie plătită avocatului Doru Trăilă sub formă de onorariu. Afaceristul a decalarată că Florian Coldea i-a fost indicat drept singurul care are pârghiile necesare pentru a rezolva dosarul.

După ce a fost pus sub acuzare, generalul Florian Coldea a transmis un comunicat în care și-a declarat nevinovăția. El a spus că a respectat întotdeauna spiritul și litera legii, atât ca demnitar, cât și ca persoană privată. Coldea și-a exprimat încrederea în justiție, fiind sigur că-și va dovedi nevinovăția. A subliniat că va colabora cu organele de cercetare penală pentru stabilirea adevărului și că nu va face alte declarații publice.

PSD

Adrian Năstase și Ion Iliescu Sursa foto: EVZ

Adrian Năstase condamnat în Dosarul „Trofeul Calității”

Pe 5 mai 2010 DNA l-a trimis în judecată, pe Adrian Năstase, pentru luare de mită și șantaj. Alături de el a fost trimisă în instanță și soția sa, Dana, pentru complicitate. De asemenea, ancheta a vizat-o pe Irina Paula Jianu, fost inspector general la Inspectoratul de Stat în Construcții. Aceasta a fost judecată pentru dare de mită și spălare bani.

După doi ani, în 2012 Adrian Năstase a fost condamnat definitiv pentru corupție, de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ). Fostul premier a primit o condamnare cu executare, la doi ani, în dosarul numit „Trofeul calității”.

Judecătorii au mai stabilit ca Năstase și ceilalți inculpați să plătească 1,45 milioane euro despăgubiri către Inspectoratul de Stat în Construcții.