DNA promite mai multe dosare de mare corupție

DNA promite mai multe dosare de mare corupție Corupție. Sursa foto: Dreamstime

Direcția Națională Anticorupție trebuie să se întoarcă la scopul principal pentru care a fost înființată. Astfel, cazurile mari de corupție ar trebui să fie prioritizate. Anunțul a fost făcut chiar de către procurorul-șef al instituției, Marius Voineag.

Procurorul șef al DNA a făcut o declarație legată de instituția pe care o conduce. Marius Voineag vrea să întoarcă tunurile asupra cazurilor  de corupție care au loc la nivel înalt. Oficialul este de părere că schimbarea în acest sens trebuie implementată cât mai curând.

DNA revine pe urmele corupției la nivel înalt

Procurorul-şef al DNA a afirmat că instituția pe care o are în subordine are un ușor derapaj de la activitatea principală. În acest sens, Marius Voineag anunță o revenire la investigarea cazurilor mari de corupție din țara noastră.

Marius Voineag, procurorul șef al DNA vrea ca instituția pe care o conduce să se concentreze pe cazurile mari de corupție

Marius Voineag, șeful DNA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Șeful instituției a întărit ideea că în următoarea perioadă va fi prioritizată o nouă etapă, aceea a DNA 2.0.

Ne puteți urmări și pe Google News

”În primul rând, DNA s-a abătut uşor de la scopul pentru care a fost înfiinţat… S-a abătut de la combaterea corupţiei de nivel înalt. Asta e o chestiune care cred că este indisolubil legată de obiectul de activitate al DNA, combaterea marii corupţii. Trebuie să trecem la un DNA 2.0, la o altă etapă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a afirmat şeful DNA.

Conform declarației oficialului, instituția este în prezent supusă unui audit. Procurorul-șef Marius Voineag susține că primele rezultate ale acestei analize arată că instituția trebuie să se concentreze pe cazurile mari de corupție.

Dacă noi vrem de la DNA să se ocupe de cauze de corupţie cu ofiţeri de poliţie judiciară cu 9 kile de pălincă sau 10 kile de cârnaţi, şi să ne specializăm în zona asta, atunci asta vom avea. În momentul de faţă, noi audităm activitatea DNA şi vă spun că noi trebuie să ne întoarcem la o componentă esenţială a activităţii, şi asta înseamnă investigarea cazurilor de mare corupţie”, a precizat Voineag.

Șeful DNA a ținut să punctele faptul că la nivel european, corupția a atins un prag colosal. Potrivit acestuia, un studiu realizat recent în acest sens arată că subiectul a atins 15% din PIB.

Avem un studiu la nivelul Parlamentului European, ne ducem undeva la 15 la sută din PIB. E vorba despre zeci de miliarde de euro anual, pe care noi îi pierdem. Eu cred că, în momentul de faţă, nu ne-am atins adevăratul potenţial ca ţară şi unul dintre aceşti factori a fost corupţia”, a subliniat procurorul-şef al DNA.

Cel mai recent caz de corupție mediatizat în România îl are în prim plan pe Dumitru Buzatu. Baron de Vaslui a fost prins în flagrant în timp ce lua mită.