Evenimentul Zilei > Monden > Actorul sacru al cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo, a murit
Actorul sacru al cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo, a murit

Actorul sacru al cinematografiei franceze, Jean-Paul Belmondo, a murit

Doliu uriaș în lumea filmului. Jean-Paul Belmondo, considerat „actorul sacru al cinematografiei franceze”, a murit luni, 6 septembrie, la vârsta de 88 de ani.

Marele actor Jean-Paul Belmondo a decedat

Jean-Paul Belmondo a trecut din viață. Anunțul a fost făcut de avocatul său, pentru Agenția France Presse. „A fost foarte obosit o perioadă de timp. A murit în liniște”, a declarat avocatul Michel Godest.

Poreclit „Bébel”, actorul Jean-Paul Belmondo a jucat în 80 de filme și a interpretat roluri de neuitat. A jucat alături de mari actriţe, precum Sophia Loren, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Danielle Darrieux, Romy Schneider, Jacqueline Bisset, Raquel Welch şi Francoise Dorleac, Alain Delon, Jean Gabin, David Niven, Omar Sharif şi Gerard Depardieu.

„Buze groase, nas de boxer, privire impertinentă, mic de statură, temperament agitat, veşnic revoltat, nepăsător în faţa pericolului şi chiar a morţii”, îl descrie Dicționarul de cinema pe marele actor.

„După stingerea ultimelor ecouri ale ‘Noului Val’, se lasă furat de stereotipia unor filme comerciale (umor, suspans, aventuri), contribuind astfel la crearea mitului ‘Bebel’, actorul-cascador pentru care condiţia fizică e la fel de importantă ca şi talentul”, se mai arată în Dicționarul de cinema.

Parcursul profesional al lui Jean-Paul Belmondo. A refuzat premiul Cesar pentru cel mai bun actor

Jean-Paul Belmondo (n. 9 aprilie 1933), cunoscut și ca „Bébel”, a fost un actor de film și de teatru, cascador și producător francez. De la sfârșitul anilor 1950, Bolmondo a fost un actor aparținând noului val în care se afirmă răsunător cu partitura din filmul „Cu sufletul la gură”.

În 1953 și-a făcut adevăratul debut pe scenă, în două piese la Théâtre de l’Atelier: “Médée” de Jean Anouilh si “Zamore” de Georges Neveux în regia lui André Barsacq. Succesul său a venit odată cu rolul din filmul lui Jean-Luc Godard “A bout de souffle” (1960), care s-a convertit într-o mişcare culturală ce va fi numită apoi “Noul Val”.

De la mijlocul anilor 1960, a activat timp de două decenii ca și actor de comedie și un agil erou de filme de acțiune. Actorul este considerat unul dintre starurile de succes ale cinematografiei europene. Timp de peste 20 de ani, la fiecare dintre filmele sale au asistat cel puțin un milion de spectatori.

A revenit pe scena filmului în rolul personajul Sam Lion din “Itineraire d’un efant gate” (1988), unul din cele mai mari roluri ale sale, răsplătit cu premiul Cesar pentru cel mai bun actor. Actorul a refuzat, însă, trofeul.

Belmondo a revenit ulterior la prima sa dragoste, teatrul. A urcat pe scenă în “Kean” şi “Cyrano” şi a cumpărat “Theatre des Varietes”. Actorul a suferit, în anul 2001, un accident vascular cerebral, care i-a marcat, ulterior, existența. În anul 2009, a realizat un nou film, „Un homme et son chien”, în regia lui Francis Huster, care, însă, a fost un eşec comercial.

Jean-Paul Belmondo a primit cele mai importante distincţii ale statului francez – Ordinul Naţional de Merit, în grad de comandor (1994) şi Legiunea de Onoare în grad de comandor (2007). În ianuarie 2011, a primit un premiu special din partea Asociaţiei criticilor de film din Los Angeles (LAFCA), pentru întreaga sa carieră.