Evenimentul Zilei > Social > Acordul pentru testarea copiilor în cabinetul medical şcolar? Precizări pentru părinţi
Acordul pentru testarea copiilor în cabinetul medical şcolar? Precizări pentru părinţi

Acordul pentru testarea copiilor în cabinetul medical şcolar? Precizări pentru părinţi

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat joi că acordul părintelui cu privire la testarea COVID a elevului în cabinetul medical şcolar ar putea fi dat şi în format electronic.

Acordul pentru testarea copiilor în cabinetul şcolar? Precizări pentru părinţi

„Deci cei care spun că se simt rău… Aceştia vor putea fi testaţi într-o primă fază cu teste rapide în cadrul cabinetelor medicale.

Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical şcolar de la nivelul unităţii de învăţământ vor fi raportate către DSP. Se ia legătura cu părintele şi se solicită acordul acestuia.

Ordinul precizează situaţia în care elevul este simptomatic, iar părintele elevului şi-a exprimat acordul informat în scris. Am identificat şi această posibilitate de a se exprima în scris în modalitatea electronică. Aşa cum se transmit multe date, multe acorduri…

În lipsa cabinetului şcolar, DSP preia sarcina vaccinării împotriva Covid-19

Va putea fi testat în cabinetul şcolar dacă există cabinet medical şcolar. Teste antigen există. Dacă nu sunt cabinete medicale şi nici personal, este sarcina DSP pentru a asigura testarea elevului”, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a mai subliniat că în unităţile de învăţământ în care există cabinete şcolare şi personal medical vor fi şi teste antigen.

Acesta a divulgat că Ministerul Sănătăţii doreşte ca elevii să poarte măşti şi în timpul orelor de sport: „Cerinţa expresă a colegilor de la MS este ca elevii să poarte mască pe parcursul orelor de educaţie fizică.”

Vaccinarea în sistemul național de învățământ

În urmă cu 3 zile, Cîmpeanu dezvăluia că 193.573 de angajați din sistemul național de învățământ erau de acord cu vaccinarea. 117.245 de angajați sunt programați (sau reprogramați), din care 27.033 sunt deja vaccinați cel puțin cu prima doză până la data 1 februarie 2021.

La nivelul învățământului preuniversitar, 50,3% dintre angajați au declarat disponibilitatea de vaccinare. În sistemul de învățământ preuniversitar există 292.872 de angajați.

Procentul disponibilității de vaccinare este de circa 77% (raportat la totalul de 60.389 de angajați în sistemul de învățământ superior, personal titular și asociat).

Numărul angajaților din sistemul de educație deja vaccinați cel puțin cu prima doză

„Numărul angajaților din sistemul de învățământ care și-au declarat disponibilitatea de vaccinare (inclusiv cei deja vaccinați până la data de 1 februarie 2020) este de 193.573 de persoane (147.314 persoane din sistemul de învățământ preuniversitar și 46.259 – personal din sistemul de învățământ universitar).

Numărul angajaților din sistemul de educație deja vaccinați cel puțin cu prima doză este de 27.033, reprezentând 14% din angajații cu disponibilitate de vaccinare (17.357 din sistemul de învățământ preuniversitar și 9.676 din sistemul de învățământ universitar, inclusiv cadrele didactice din învățământul superior medical)”, se arată pe edu.ro.