Evenimentul ZileiInternationalA început procesul Diplomatului cu Bombă: Ținta atacului era avocatul lui Trump

A început procesul Diplomatului cu Bombă: Ținta atacului era avocatul lui Trump

A început procesul Diplomatului cu Bombă: Ținta atacului era avocatul lui Trump
Assadollah Assadi a plănuit să detoneze o jumătate de kilogram de explozibil la o manifestație a opoziției franceze, în iunie 2018, la care a vorbit Rudy Giuliani.

Invocând imunitatea diplomatică, Assadollah Assadi (foto), secretar III la ambasada iraniană de la Viena, a refuzat să se prezinte la procesul din Belgia, în care este acuzat că a încercat să plaseze o bombă la o manifestație a opoziției franceze, în iunie 2018.

La miting au participat înalți oficiali americani și britanici, iar Rudolph Giuliani, avocatul personal al lui Donald Trump, a rostit un discurs.

Procurorii belgieni cer o condamnare la 20 de ani de închisoare pentru diplomatul iranian. Ei afirmă că Assadi nu are dreptul la imunitate diplomatică în Belgia, de vreme ce a fost acreditat în Austria și a fost arestat în Germania, scrie Debka.

Afacerea a provocat tensiuni uriașe între Europa și Iran, în urmă cu doi ani, chiar dacă atacul terorist a fost zădărnicit de o operațiune antitero comună a serviciilor de informații din UE.

Un poet terorist

Condamnări aspre sunt cerute și pentru cei trei complici ai lui Assadi, un cuplu belgian, Nasimeh Naani, de 36 de ani, și Amir Saadouni, de 40 de ani, precum și un poet (!) iranian stabilit în Belgia, Mehrdad Arefani.

Cuplul este acuzat că a călătorit în Luxemburg pentru a se întâlni cu diplomatul și a lua bomba – un pachet conținând o jumătate de kilogram de explozibil TATP și un detonator.

Întâlnirea lor într-o unitate Pizza Hut a fost supravegheată discret de agenți din serviciile de informații. Coletul a fost recuperat din mașina cuplului, în ajunul manifestației.

Poetul Arefani a fost etichetat ca unul dintre principalii actori ai complotului, aflându-se în strânsă colaborare cu Assadi, și a fost arestat în Franța cu un mandat european emis de Belgia.

Procesul, care a început vineri, se va relua joia aceasta. Toți cei patru sunt acuzați de tentativă de atac armat și participare la activitatea unui grup înarmat.

Încurcătura lui Rouhani

Este deocamdată neclar cum intenționează autoritățile belgiene să îl aducă în fața legii pe principalul suspect, diplomatul iranian Assadollah Assadi, scrie Debka.

În momentul complotului, președintele iranian Hassan Rouhani se afla într-un turneu diplomatic prin capitalele europene, cerând compensații pentru retragerea Statelor Unite din acordul nuclear cu Iranul din 2015 și pentru sancțiunile dure impuse de Washington împotriva Teheranului.

Rouhani a fost luat prin surprindere și încurcat de dezvăluirile privind rolul diplomatului iranian în organizarea atacului terorist.


Accesează: