Brigăzile Kidon, îngerii morții care au îngrozit Teheranul

Brigăzile Kidon, îngerii morții care au îngrozit Teheranul

Au apărut noi detalii legate de asasinarea omului de știință iranian Mohsen Fakhrizadeh, care, potrivit serviciilor de informații american și israelian, conducea programul clandestin de arme nucleare al Teheranului.

„Urmând un intinerar ales cu grijă pe rute ocolitoare către domiciliul său de la marginea Teheranului, mașina lui Fakhrizadeh a fost oprită vineri de un automobil capcană Nissan, atât de încărcat cu explozibil încât a făcut praf o linie de curent electric”, scrie New York Times.

„O echipă de bărbați înarmați a coborât imediat dintr-un SUV negru, a anihilat gărzile de corp și a dezlănțuit un foc de baraj, după care au demarat în trombă, lăsându-l pe Fakhrizadeh muribund pe caldarâm.”

Resturi aruncate la sute de metri

The Times of Israel a relatat că trei dintre gărzile de corp au fost ucise în timpul schimbului de focuri și că toți membrii echipei care a desfășurat acțiunea au scăpat. Publicația israeliană afirmă că explozia mașinii capcană a fost atât de puternică, încât a proiectat resturile pe o rază de câteva sute de metri.

O relatare neconfirmată a unui ziarist iranian susține că o duzină de oameni au fost implicați în acțiunea de lichidare a lui Fakhrizadeh, dintre care unii au sosit într-un SUV iar alții pe motociclete.

Ziaristul susține că echipa de asasini cuprindea și un lunetist. Atacatorii l-ar fi tras afară din mașină pe omul de știință iranian, l-ar fi împușcat și s-ar fi asigurat că este mort.

Bomba cu magnet

Între 2010 și 2012, cel puțin patru savanți de elită iranieni, implicați într-un fel sau altul în programul clandestin de fabricare a armelor nucleare, au fost eliminați în urma unor operațiuni speciale.

„În 2011, Darioush Rezaeinajad, un inginer electronist doctorand, ale cărui cercetări aveau legătură cu aplicațiile nucleare, a fost împușcat în exteriorul apartamentului său din Teheran”, scrie Washington Post.

„În 2012, mai mulți motocicliști au lipit o bombă cu magnet de mașina care îl transporta pe Mostafa Ahmadi Roshan, aruncând-o în aer. Roshan, de 32 de ani, un cercetător nuclear care lucra la principala unitate de îmbogățire a uraniului din Natanz, se îndrepta spre o ceremonie în memoria unui alt cercetător nuclear, profesorul Masoud Ali Mohammadi de la Universitatea din Teheran, care fusese lichidat într-o explozie similară, în 2010.”

Tot în 2010, Majid Shahriar, un inginer nuclear, a fost ucis de o bombă. Un alt om de știință, vizat și el de atac, a reușit să supraviețuiască.

În 2007, cercetătorul nuclear Ardeshir Hosseinpour a murit otrăvit. Relatările au fost diferite, unele susținând că acesta a fost ținta unui atac terorist al Israelului, altele că a fost ucis de Iran pentru că ar fi refuzat să lucreze la un proiect nuclear național.

Eliminarea lui Fakhrizadeh ar putea îngreuna misiunea unei potențiale administrații Biden de a determina Iranul să revină în cadrul acordului nuclear internațional.

Israelul și Trump câștigă oricum

„Israelienii pot paria că vor câștiga oricum. Dacă Iranul se abține de la represalii semnificative, atunci decizia îndrăzneață de a-l elimina pe șeful programului nuclear a dat deja roade, chiar dacă asasinatul va face ca programul să devină și mai secret”, comentează New York Times.

„Iar dacă iranienii recurg la represalii, dându-i lui Donald Trump un pretext pentru a declanșa lovituri de răspuns înainte de a părăsi biroul, în ianuarie, atunci Joe Biden va moșteni probleme și mai mari decât epava unui acord diplomatic vechi de cinci ani.”

Deși nimeni nu a revendicat atacul de la Teheran, regimul islamist a acuzat Statele Unite și israelul pentru asasinatul de vineri.

CIA-Mossad: Frăția Morții

În luna august, Abu Mohammed Al-Masri, numărul doi din Al-Qaida, a fost lichidat la Teheran de agenți Mossad, sprijiniți informativ de CIA, după cum au recunoscut Israelul și SUA.

Agenții Mossad făceau parte din faimoasa echipă a morții Kidon, care în ebraică înseamnă „vârf de lance”.

Este foarte probabil ca tot Kidon (foto) să fi participat și la lichidarea lui Fakhrizadeh.

Ne puteți urmări și pe Google News