Evenimentul Zilei > EVZ Special > Asasinii Nr. 2 din Al-Qaida au fost membri ai brigăzii Mossad „Vârf de lance”
Asasinii Nr. 2 din Al-Qaida au fost membri ai brigăzii Mossad „Vârf de lance”

Asasinii Nr. 2 din Al-Qaida au fost membri ai brigăzii Mossad „Vârf de lance”

Statele Unite și Israelul au colaborat strâns în operațiunea de depistare și lichidare a liderului Al-Qaida, în Iran, anul acesta.

Patru responsabili americani, citați de Associated Press, au confirmat că Abu Mohammed Al-Masri, numărul 2 în ierarhia Al-Qaida, a fost ucis de agenți israelieni în capitala iraniană, în luna august.

Statele Unite au furnizat informații isreaelienilor privind locul unde s-ar putea găsi Al-Masri și sosia pe care o folosea în acea perioadă, în timp ce agenții israelieni au realizat asasinatul, potrivit relatărilor a doi responsabili americani.

Ceilalți doi responsabili au confirmat lichidarea lui Al-Masri dar nu au putut oferi amănunte precise.

Asasinat simbol

Liderul Al-Qaida a fost împușcat pe o străduță din Teheran, pe 7 august, ziua comemorării atentatelor din 1998 împotriva ambasadelor americane din Nairobi, Kenya, și din Dar es Salam, Tanzania.

Se crede că Al-Masri a participat la punerea la cale a acestor două atacuri și era dat în urmărire pentru terorism de către FBI.

Moartea lui Al-Masri reprezintă o puternică lovitură pentru Al-Qaida, rețeaua teroristă care a orchestrat și atacurile de la 11 septembrie 2001, și survine pe fondul zvonurilor că și șeful rețelei, Ayman Al-Zawahiri, ar fi murit. Însă aceste zvonuri nu au putut fi confirmate până în prezent.

Unitatea specială Kidon

Doi dintre responsabilii americani citați de AP – unul din interiorul comunității de informații, altul, un fost agent CIA la curent cu operațiunea – au declarat că Al-Masri a fost ucis de Kidon, o unitate specială din cadrul serviciului de spionaj israelian, Mossad.

În ebraică, Kidon înseamnă „vârf de lance”.

Responsabilul din cadrul comunității de informații americane a declarat că fiica lui Al-Masri, Maryam, a fost și ea ținta operațiunii. Statele Unite considerau că ea era pregătită pentru o funcție de conducere în Al-Qaida, iar serviciile de informații au sugerat că femeia era implicată în planificarea operațională.

Văduva neagră

Fiica lui Al-Masri era văduva lui Hamza bin Laden, fiul creierului Al-Qaida, Ossama bin Laden. Acesta a fost ucis anul trecut în cadrul unei operațiuni antiteroriste americane în regiunea Afganistan-Pakistan.

Vestea despre lichidarea lui Al-Masri a fost relatată pentru prima dată de New York Times, în ediția sa de vineri.

CIA și biroul premierului israelian Benyamin Netanyahu, care supervizează operațiunile Mossad, au refuzat să comenteze.

Publicat in categoriile: EVZ Special
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: