Deja asfixiată de Covid-19, Europa trebuie să facă față unei amenințări teroriste din ce în ce mai îngrijorătoare.

Europa, din nou teatru al violenței teroriste. După o serie de atacuri în Franța, Austria a fost și ea lovită în centrul capitalei sale, Viena fiind considerată (până acum) printre cele mai sigure capitale europene.

O serie neagră care ne amintește că amenințarea legată de terorism nu s-a risipit în umbra pandemiei Covid-19. Jenny Raflik, profesor de istorie contemporană a relațiilor internaționale la Universitatea din Nantes și specialist în probleme de securitate și terorism, comentează, pentru France 24, noile evenimente.

După Franța, Austria a fost atacată violent, în plină pandemie Covid-19 care, într-un fel, a umbrit amenințarea teoristă, estimează Raflik.

„Observ două cronologii. Prima ne arată că, din martie, ne-am scufundat incontestabil într-o obsesie mediatică pentru virus, descoperirea sa și consecințele acestuia. Am uitat amenințarea teroristă, deși nu a încetat niciodată să fie prezentă. Trebuie doar să citiți studiul Ministerului de Interne publicat în aprilie 2020 pe acest subiect pentru a constata acest lucru.

Primăvara trecută, propaganda jihadistă a „confiscat” Covid-19, prezentându-l ca pe o pedeapsă divină împotriva Occidentului. Dacă autoritățile nu s-au îndepărtat de problema terorismului, inclusiv la apogeul epidemiei, acestea au făcut totuși o prioritate din gestionarea crizei de sănătate”.

Apoi asasinarea profesorului Samuel Paty, în Franța, la 16 octombrie, a schimbat această ordine. „Ca întotdeauna, emoția post-atac a fost considerabilă. Prioritățile autorităților par acum să fie lupta împotriva terorismului. Conjugarea acestor două amenințări (pandemie și terorism) este o provocare de o amploare imensă pentru autoritățile publice. Mai mult ca oricând, trebuie să acționeze pe două fronturi cruciale”.

„Acest lucru nu este, de asemenea, lipsit de impact asupra cetățenilor. Ca indivizi, contextul pandemiei ne-a slăbit deja psihologic. Prin urmare, ne simțim mai vulnerabili în fața naturii insuportabile a amenințării teroriste”, consideră Raflik.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE