Evenimentul Zilei > Actualitate > Lovitură de la Mossad. Numărul 2 al Al-Qaida, ucis în secret în Iran
Lovitură de la Mossad. Numărul 2 al Al-Qaida, ucis în secret în Iran

Lovitură de la Mossad. Numărul 2 al Al-Qaida, ucis în secret în Iran

Asasinarea celui care-și spunea Abu Mohammed al-Masri ar fi fost comisă de agenți israelieni la cererea Statelor Unite.

Abu Mohammed al-Masri, inculpat în Statele Unite pentru atentate teroriste împotriva ambasadelor americane din Africa de Est, în 1998, a fost eliminat în secret în Iran, în luna august.

Abdullah Ahmed Abdullah, care se afla pe lista celor mai căutați teroriști de către Poliția Federală a SUA (FBI), a fost „împușcat și ucis pe străzile din Teheran de doi asasini cu motociclete”, au confirmat responsabili din cadrul serviciilor de informații americane pentru cotidianul Net York Times.

Cei doi, care au deschis focul asupra mașinii în care se afla Abdullah Ahmed Abdullah, au ucis-o și pe fiica acestuia, Miriam, văduva unuia din fii lui Osama Bin Laden, liderul grupării teroriste Al-Qaida din anii 1990, scrie Le Monde.

Osama bin Laden, care a orchestrat atacurile din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite, a fost ucis într-un raid al SUA în Pakistan în 2011.

Eliminarea numărului doi din Al-Qaida, care ar fi fost comisă de agenți israelieni (ai Mossad, potrivit unor informații) la cererea Statelor Unite, a avut loc la 7 august, ziua comemorării atentatelor teroriste împotriva ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, în 1998.

Aceste atentate s-au soldat cu 224 de morți și peste 5000 de răniți iar în ele a fost implicat Abdullah Ahmed Abdullah, potrivit justiției americane.

Poliția federală americană a oferit zece milioane de dolari ca recompensă pentru orice informație care să ducă la capturarea acestui lider al grupării teroriste Al-Qaida.

Abdullah Ahmed Abdullah și-a luat numele de luptă Abou Mohammed al-Masri. El nu a fost printre teroriștii deținuți de Statele Unite sau de unul din aliații lor.

Conform documentelor din 2008 ale centrului american de combatere a terorismului, Abdullah Ahmed Abdullah era „cel mai experimentat și cel mai capabil să organizeze operațiuni strategice”.

Autoritățile iraniene nu au recunoscut oficial moartea teroristului, aflat în țară din 2003, potrivit cotidianului american.

Abu Mohammed al-Masri era văzut ca un probabil succesor al actualului lider al-Qaeda, Ayman al-Zawahri.

Autoritățile din SUA îl urmăreau de ani de zile pe al-Masri și pe alți membri ai Al-Qaida din Iran.

Foto: FBI