Evenimentul Zilei > International > Trump merge până la capăt. SUA trimit portavionul USS Nimitz în Golf
Trump merge până la capăt. SUA trimit portavionul USS Nimitz în Golf

Trump merge până la capăt. SUA trimit portavionul USS Nimitz în Golf

După eliminarea programului nuclear iranian, Mohsen Fakhrizadeh , la Teheran, Pentagonul a declarat că prezența grupului aeronaval al USS Nimitz în Golf nu are legătură cu acestă operațiune. Deși observatorii sunt sceptici.

Pentagonul a desfășurat în Golf zilele trecute portavionul USS Nimitz, asigurând că această întoarcere a acestei nave strategice nu fost cauzată de „nicio amenințare”,  după asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh, o  operațiune atribuită Israelului.

Ci, mai degrabă, pentru a compensa retragerea trupelor americane din Afganistan.

„Nicio amenințare specifică nu a determinat întoarcerea grupului aeronaval din jurul portavionului USS Nimitz”, a declarat, sâmbătă, căpitanul de fregată Rebecca Rebarich, purtătorul de cuvânt al celei de-a cincea Flote americane, care acoperă Orientul Mijlociu.

Prin urmare, prezența portavionului în Golf nu este legată de asasinarea , vineri, a lui Mohsen Fakhrizadeh, un om de știință iranian de vârf care lucra în sectorul nuclear, potrivit oficialului, scrie AFP.

„Portavionul USS Nimitz s-a întors în zona Flotei a 5-a la 25 noiembrie”, a mai spus Rebecca Rebarich.

Portavionul USS Nimitz traversase, în luna septembrie, strâmtoarea Ormuz, un pasaj strategic pe care Iranul  amenință în mod regulat să îl blocheze, înainte de a se îndrepta spre Pacific.

Într-un comunicat separat, Pentagonul a legat această desfășurare de „reducerea numărului de soldați americani detașați în Irak și în Afganistan”,  anunțată la 18 noiembrie de noul ministru al apărării, Christopher Miller.

Aproximativ 2.000 de soldați americani se vor retrage din Afganistan până pe 15 ianuarie și încă 500 vor părăsi Irakul, lăsând doar 2.500 de soldați în fiecare țară.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE