Evenimentul Zilei > Actualitate > A fost anunțată data la care se pot ridica restricțiile în România. Se va întâmpla într-o zi de sărbătoare
A fost anunțată data la care se pot ridica restricțiile în România. Se va întâmpla într-o zi de sărbătoare

A fost anunțată data la care se pot ridica restricțiile în România. Se va întâmpla într-o zi de sărbătoare

Pe fondul accelerării ritmului de imunizare națională și a unui trend de stabilizare a pandemiei, autoritățile ne dau o veste bună.

Andrei Baciu, secretarul de stat căruia premierul i-a delegat atribuţiile interimare la Ministerul Sănătăţii, a anunţat că România ar putea scăpa de restricţii începând cu 1 iunie. Oficialul a confirmat, la Antena 3, că relaxarea restricţiilor va fi posibilă în aproximativ două luni, mai precis pe 1 iunie, chiar de Ziua Copilului.

Andrei Baciu: „De la 1 iunie putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor”

Rugat de către realizatoarea Sabina Iosub să facă un tablou actual al României, din punct de vedere sanitar, Andrei Baciu a opinat:

„Este esenţial să le putem oferi tuturor pacienţilor din România, serviciile medicale de care au nevoie, pentru că vedem că acest virus are un impact extraordinar de mare şi practic nu cruţă pe nimeni. Veşti bune ca urmare a acestor demersuri sunt că, totuşi, au fost identificate foarte repede câteva paturi suplimentare. În 2-3 zile au fost identificate şi operaţionalizate deja 12 paturi. Alte 73 de paturi au fost identificate şi se caută soluţii asfel încât să fie operaţionalizate cât mai repede. Toate aceste lucruri, la pachet cu ritmul accelerat cu care se desfăşoară vaccinarea.

Pandemia este pe un trend de stabilizare, aproape de o fază ascendentă

Practic, dau un trend care s-a stabilizat. Aproape că intră pe o fază descendentă, ceea ce este îmbucurător, pentru că uşor-uşor, putem să ne apropiem de orizontul pe care domnul premier l-a dat, 1 iunie, când putem să ne gândim la o ridicare a măsurilor şi la încă un pas mai aproape de o viaţă normală pe care o aşteptăm cu toţii, de foarte mult timp”, a anunţat Andrei Baciu, duminică.

De asemenea, secretarul de stat a afirmat vineri că relaxarea restricţiilor în termen de două luni, anunţată anterior de Florin Cîţu, este „obiectivul premierului”. „Vorbim de obiectivul domnului Cîţu, 10,4 milioane de vaccinaţi în septembrie. Asta înseamnă că 70% din populaţia adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată, iar fenomenul pandemic va fi încheiat”, a spus Baciu atunci când a fost întrebat despre posibila relaxare a măsurilor anti-pandemie.

Cîţu a promis o relaxare progresivă: începerea „normalităţii” din iunie, fără mască din august

„Voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate”, declara premierul pe 5 aprilie.

Angajamentul său a fost însă condiționat de vaccinarea a peste 5 milioane de români. Relaxarea promisă de premier în iunie ar însemna accesul în restaurante pe baza adeverinței de vaccinare, a testului de imunitate sau a testului rapid sau PCR cu rezultat negativ. Câteva zile mai târziu, pe 9 aprilie, Florin Cîţu a venit cu o nouă promisiune: renunțarea la mască de la 1 august. Însă în acest scop ar fi nevoie ca, până la finele lunii iulie să fie vaccinate 10 milioane de români adulți.

Citește și Exclusiv. Viața în pandemie, cu ochii pe „Cetatea morții”. Cât de aspru sunt pedepsiți cei care încalcă restricțiile