Evenimentul Zilei > Actualitate > A apărut motivarea eliberării lui Liviu Dragnea. Cum au explicat decizia cele două judecătoare
A apărut motivarea eliberării lui Liviu Dragnea. Cum au explicat decizia cele două judecătoare

A apărut motivarea eliberării lui Liviu Dragnea. Cum au explicat decizia cele două judecătoare

A apărut, astăzi, motivarea verdictului de eliberare a lui Liviu Dragnea, fost președinte al Partidului Social Democrat. Cum au explicat magistrații.

Judecătoarele Adriana Pencea şi Oiţa Ghiţă au motivat eliberarea din detenție a lui Liviu Dragnea, fost lider al Partidului Social Democrat (PSD). Magistratele consideră că nu au relevanţă declaraţiile publice date de Dragnea (n.r. – în care el spunea că este deţinut politic şi a fost condamnat pe nedrept), dar au apreciat susţinerile acestuia în faţa instanţei, când a spus că „a dus pedeapsa cu decenţă şi demnitate”.

Cum au explicat cele două judecătoare eliberarea lui Liviu Dragnea

Judecătoarele explică faptul că, la acordarea eliberării condiţionate, nu trebuie ţinut cont de natura şi gravitatea infracţiunii comise de un deţinut, deoarece acest lucru „l-ar descuraja”. De asemenea, faptul că Liviu Dragnea nu şi-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat „nu poate fi reţinut ca un aspect negativ”, judecătoarele invocând aici libertatea de exprimare.

Iniţial, Judecătoria Sectorului 5 şi Tribunalul Bucureşti i-au respins lui Dragnea cererea de eliberare condiţionată, pe motiv că acesta nu a dat dovezi temeinice de îndreptate, însă procesul a fost mutat la Tribunalul Giurgiu, unde instanţa a dispus ca fostul lider social-democrat să iasă mai devreme din închisoare.

În motivarea deciziei, cele două judecătoare au înlăturat susţinerile instanţelor din Capitală şi au apreciat că Dragnea a avut un comportament exemplar în închisoare.

„Pe parcursul executării pedepsei şi-a îndeplinit recomandările educaţionale”

„Tribunalul reţine, contrar celor menţionate de prima instanţă, faptul că pe durata detenţiei petentul-condamnat a avut un comportament exemplar. Astfel, pe parcursul executării pedepsei şi-a îndeplinit recomandările educaţionale din Planul de intervenţie educativă şi terapeutică, a avut o atitudine decentă şi civilizată faţă de personalul unităţii, nu a stabilit relaţii conflictuale cu celelalte persoane private de libertate, a fost recompensat de 8 ori, recompense obţinute în mod constant (aproape lunar sau la două luni) şi nu doar la momentul când s-a apropiat de analiza comisiei pentru liberare condiţionată”, se mai arată în motivarea respectivă, conform Agerpres.

„Potrivit evaluării psihologice, petentul a avut o conduită adecvată normelor instituţionale manifestată pe parcursul traseului execuţional, a prezentat interes pentru activităţile lucrative şi de reintegrare socială. Tribunalul arată că petentul a fost sancţionat disciplinar o singura dată pentru o abatere disciplinară săvârşită pe parcursul executării pedepsei, în urma comunicării acestuia cu mass-media, fără solicitarea unui acord anterior administraţiei penitenciarului (în data de 15.09.2020 rămânând definitivă aceasta sancţiune), sancţiune pe care a reuşit să o ridice în 19.02.2021, sancţiune ce nu va fi avută în vedere ea fiind ridicată la momentul analizării cererii de liberare condiţionată.

„A participat la activități educațive”

Totodată, Tribunalul reţine că, pe durata detenţiei, petentul a participat constant la activităţile de educaţie şi asistenţă psihosocială desfăşurate la nivelul secţiei de deţinere. Contrar celor susţinute de către reprezentantul Ministerului Public şi reţinute în parte de instanţa fondului, Tribunalul constată că petentul a participat la activităţi educative şi sociale diversificate şi adecvate naturii infracţiunilor pentru care a fost condamnat”, se arată în documentul Tribunalului Giurgiu.