Evenimentul Zilei > Social > 200 de lei în plus pentru toți salariații! „Consecinţele vor fi resimţite şi la pensie”. Ce face Guvernul
200 de lei în plus pentru toți salariații! „Consecinţele vor fi resimţite şi la pensie”. Ce face Guvernul

200 de lei în plus pentru toți salariații! „Consecinţele vor fi resimţite şi la pensie”. Ce face Guvernul

Guvernul vrea să adopte o ordonanță prin care angajații care au salariul minim să poată primi o mărire de 200 de lei care să fie scutită de la plata impozitelor și contribuțiilor. Sindicatele spun că măsura nu este una rea, dar cer să se aplice la toți angajații, pentru ca patronii să nu fie încurajați să ofere salarii mici.

Sindicaliștii spun că mărirea de 200 de lei la salariu care este scutită de impozit și contribuții ar trebui să vizeze toți angajații din România și nu doar pe cei care primesc salariu minim pe economie.

„Rata inflației a ajuns în aprilie la 13.8%, iar preţurile la cele mai multe produse de bază au crescut 20 şi până la 80%. De la o zi la alta, preţurile sunt mai mari, iar salariul minim acoperă din ce în ce mai puţin din valoarea coşului de trai, determinând sărăcirea accelerată a lucrătorilor. Peste 40% din contracte sunt la nivelul salariului minim, iar 9 din 10 români câştigă sub salariul mediu de aproximati 3500 lei net.

În acest context, Guvernul a propus un proiect de ordonanță de urgență cu intenţia de a sprijini lucrătorii vulnerabili. Astfel, angajatorii vor putea majora opțional cu 200 lei venitul angajaților plătiţi cu salariul minim, sumă pentru care nu vor plăti taxe sau impozite.

În fond, gândirea este benefică, doar că această majorare, aşa cum o prevede propunerea de OUG, se poate aplica doar salariaţilor încadraţi cu salariul minim de 2.550 RON brut. De ce un salariat plătit cu 2.550 lei brut (1.524 lei net) ar fi considerat vulnerabil, iar cel cu un salariu de 1.570 lei net (cu 50 de lei mai mult), spre exemplu, nu ar fi în aceeaşi categorie? Toate salariile aflate sub valoarea coşului minim pentru un trai decent (2.708 lei pentru o persoană în decembrie 2021) plasează lucrătorii într-o situaţie de vulnerabilitate“, transmite Cartel Alfa printr-un comunicat de presă.

Fără discriminare între angajați

Sindicaliștii spun că proiectul de OUG în forma lui actuală este discriminatoriu. „Limitarea aplicării acestei creşteri pentru un singur nivel salarial va contribui la perpetuarea discrepanțelor salariale din România. Faptul că nu se acordă această deductibilitate tuturor angajaţilor, ci numai celor cu salariul minim, va avea drept consecinţă imediată încălecarea salariilor în plaja 2.550-2.850, demotivând lucrătorii. Se repetă astfel greşelile din aplicarea legii salarizării bugetare din 2010 până în 2017, de data aceasta în sectorul economic.

Măsura se aplică doar lucrătorilor cu salariul minim din sectorul economic, cu toate că şi în sectorul public avem numeroși salariaţi încadraţi cu salariul minim. Cu ce este mai vulnerabil un lucrător din sectorul privat care merge acasă cu 1.524 lei, în raport cu un lucrător din sectorul public care la sfârşit de lună primeşte tot 1.524 lei?“, mai anunță sindicaliștii.

Probleme la pensie

Reprezentanții Cartel ALFA sunt de părere că angajatorii vor fi încurajați că dea doar salarii minime, iar acest lucru se va resimți și la pensie. „Este de subliniat că aplicând astfel de politici publice, angajatorul este încurajat să continue să ofere salariul minim, mizând că de la an la an vor exista astfel de artificii legale care vor permite o creștere a nivelului minim de salarizare, fără o îmbunătățire categorică a vieții angajaților. În plus, consecinţele vor fi resimţite şi la pensie prin diminuarea punctajului.

CNS Cartel ALFA solicită acordarea unei măriri pentru toţi salariaţii, fără discriminare, prin aplicarea unei deductibilitati de 200 lei. Cerem public ca acest act normativ să fie adoptat întegrând propunerile partenerilor sociali“, se mai arată în comunicat.