Guvernul are în vedere trecerea la impozitarea progresivă Ce se va întâmpla cu veniturile românilor
- Maria Miron
- 16 mai 2022, 22:19
Guvernul României urmează să discute pe tema renunțării la cota unică de impozitare, în favoarea unui impozit pe venit progresiv, conform unor surse politice. Luni, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat că există, deja, discuții în acest sens.
Coaliția aflată la guvernare ar urma să abordeze, în cadrul unei viitoare ședințe, ideea de a renunța la cota unică și de a trece la o impozitare progresivă a veniturilor.
Marcel Ciolacu spune că Guvernul ia în calcul eliminarea cotei unice
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a confirmat faptul că „există discuții”, la nivel de Guvern, pe tema trecerii la impozitul progresiv. Acesta spune că, de fapt, cota unică nu mai există.
„Ori intrăm într-o logică cum este toată lumea, cum sunt toate țările dezvoltate, ori încercăm să ne mințim în continuare cu această cotă unică, care nu mai este unică, de fapt”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.
Pe lângă eliminarea cotei unice, pe agenda PSD mai sunt și plafonarea prețurilor la alimentele de necesitate, dar și deducerile de taxe, în anumite cazuri.
Poziția PNL cu privire la cota unică
Totuși, Marcel Ciolacu spune că are în vedere modificări în ce privește impozitarea pe venit, însă nu ia în calcul introducerea unor taxe suplimentare. Măsurile propuse de PSD au nevoie de aprobarea celorlaltor două partide aflate la conducere, PNL și UDMR.
PNL s-a opus, până acum, tuturor proiectelor care implicau trecerea la impozitul progresiv, raportat la veniturile cetățenilor, în detrimentul cotei unice.
Specialiștii în economie sunt de părere că adoptarea unor măsuri care să ducă la apariția unor noi taxe sau impozite ar putea să ducă la evaziune și, deci, inflația ar putea să crească și mai mult, conform Pro TV.
Ciolacu anunță „redimensionarea” taxelor
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat „redimensionarea” impozitelor, declarând că, în curând, Codul Fiscal urmează să fie modificat. Potrivit acestuia, noile prevederi vor fi anunțate cel târziu pe 1 iunie astfel încât Legea bugetului pentru anul 2023 să se construiască pe baza noilor modificări.
„Ar trebui să prezentăm noile măsuri la 1 iunie. Codul Fiscal trebuie adoptat cu 6 luni înainte, pentru ca bugetul pe anul viitor să se construiască pe acest nou Cod Fiscal, să fie prinse măsurile.
Rămân la ideea că trebuia să venim cu o reglementare a prețurilor la energie, care s-ar fi văzut imediat. Compensarea, după cum vedem, a creat un decalaj până se văd efectele. Dacă am fi venit cu o reglementare, efectele ar fi fost de a doua zi și poate nu am fi ajuns la această inflație. Deocamdată, efectele se văd, dar pe termen mai lung”, a spus Marcel Ciolacu, prezent fiind la sediul PSD.
Declarațiile președintelui PSD vin după ce consilierul guvernatorului BNR a precizat că dobânzile sunt în creştere în toată lumea, iar românii vor avea de achitat impozite mai mari.