Nu scăpăm: „Ne îndreptăm către impozite mai mari!”. Și creditele vor fi tot mai scumpe. Comentariile unui „greu” din BNR

Nu scăpăm: „Ne îndreptăm către impozite mai mari!”. Și creditele vor fi tot mai scumpe. Comentariile unui „greu” din BNRtaxe / Sursa foto: EVZ

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a declarat că dobânzile sunt în creştere și că românii vor fi nevoiți să plătească impozite mai mari. El a mai spus că România este pe ultimul loc la impozitele raportate la PIB.

Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, a anunțat că dobânzile sunt în creştere în toată lumea, iar românii vor achita impozite mai mari. Acesta a declarat că începe o tranziţie de la marea relaxare începută din 2012.

„Dobânzile sunt în creştere, este o perioadă în toată lumea de creştere a dobânzilor, de altfel se produce un transfer, o tranziţie de la marea relaxare cu care s-au obişnuit marile Bănci Centrale prin 2012 şi până înainte de criza asta, la marea înăsprire. Dobânzile cresc şi Banca Naţională a crescut dobânzile de trei ori în an”, a anunţat Adrian Vasilescu.

„Ne vom îndrepta inevitabil, este o părere personală, nu vorbesc în numele Băncii Naţionale, către impozite mai mari pentru că la această oră suntem ţara cu impozitele raportate la PIB pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Adică, veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană. Avem venituri de 27% şi dorinţă de cheltuieli de 40%. Nu se leagă. E greu să faci creşteri de impozit pentru că şi aşa populaţia este sleită de inflaţie, puterea de cumpărare a scăzut, dar România a întârziat cu această măsură. Ea trebuia luată mai de mult. Depinde cum se va înţelege Guvernul cu populaţia, coaliţia care ar trebui să voteze în Parlament o asemenea măsură cu populaţia”, a explicat Adrian Vasilescu.

Dobânzi uriașe în România

Și Marcel Ciolacu a recunoscut că dobânzile sunt uriașe, dar i-a asigurat pe oameni că economia țării nu se va prăbuși.

sursa: Arhiva EVZ

„Era așteptat în contextul macroeconomic. Ministerul de Finanțe s-a împrumutat pe piața internă pentru a acoperi deficitul. Ce e îngrijorător: dacă vă uitați, Polonia a pornit de la 2% și a ajuns la 7% dobânda. Toate țările apropiate și care au frontieră cu Ucraina – Polonia, Ungaria și România au ajuns să se împrumute cu 7%“, a declarat Marcel Ciolacu.

Acest subiect a fost discutat și la Guvern. „Cred că se impune o discuție la nivel guvernamental și de familii politice cu Comisia Europeană. În ceea ce privește țările care au frontieră cu Ucraina normal că băncile văd un risc mai mare să le împrumuți, iar costurile le suportăm noi toți. Să nu intrăm într-o ipocrizie – ajutăm aceste țări, dar de fapt nu le ajutăm.

Este un moment în care UE trebuie să aibă o abordare corectă față de țările implicate în mod direct, cel puțin la refugiați și la granița cu Ucraina. nu este întâmplător că numai aceste țări au depășit 7% la împrumut. Trebuie să reacționezi, Comisie și UE, să ajuți aceste state. Nu reflectă realitatea economică această rată de împrumut foarte mare”, a mai spus Marcel Ciolacu.