Este oficial. Taxe și impozite mai mari de la 1 ianuarie 2023. Actul normativ a fost aprobat

Este oficial. Taxe și impozite mai mari de la 1 ianuarie 2023. Actul normativ a fost aprobat . Sursa: Arhiva EVZ

Bucureștenii vor plăti taxe și impozite locale mai mari, începând cu anul viitor. Consiliul General al Municipiului București a votat proiectul de hotărâre prin care aceste datorii pe care bucureștenii sunt obligați să le achite către Municipalitate să se majoreze. Conform documentului adoptat de consilieri, creșterea va fi de 5,1%, iar noile valori vor intra în vigoare începând cu anul 2023. Conform Codului Fiscal, însă, proiectul de hotărâre trebuia adoptat până la finalul acestei luni, mai exact până pe 30 aprilie.

Consilierii generali ai Municipiului București au votat noile taxe și impozite locale ce vor intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023. Acestea au fost majorate cu 5,1%, proncent ce reprezintă rata inflației, conform notei justificative ce însoțește hotărârea din mapa consilierilor.

Deși noile taxe și impozite locale vor trebui plătite începând cu anul viitor, 2023, Codul Fiscal prevede că acestea trebuie aprobate de Consiliul General (CGMB) până la finalul lunii aprilie.

„Conform informaţiilor publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei, pentru anul 2021, rata inflaţiei este 5,1%”, se arată în justificarea ce însoțește proiectul de hotărâre adoptat, în ședința de joi, 28 aprilie.

Ne puteți urmări și pe Google News

De menționat că tot în ședința Consiliului General al Municipiului București ar fi trebuit luate în discuție solicitările mai multor primării de Sector care doresc majorarea impozitelor pe autoturisme. Acestea cer ca valorile să crească cu până la 50%. Subiectul nu a fost dezbătut, însă, în această ședință a CGMB.

În tabelele de mai jos aveți noile valori ale taxelor și impozitelor locale adoptate de Consiliul General al Municipiului București.

sursa foto. CGMB

sursa foto. CGMB

sursa foto. CGMB

Majorări de taxe și impozite propuse de Primăriile de Sector

Conform informațiilor obținute de Hotnews, Primăria Sectorului 1 ar fi solicitat majorarea cu 30% la impozite pentru autoturismele care folosesc combustie internă, pentru descurajarea folosirii acestuia și reducerea poluării. Primăria Sector 5 ar fi cerut o majorare cu 50% a impozitului pe mijloacele de transport cu tracțiune mecanică înmatriculate. Taxele urmează să fie stabilite în funcție de capacitatea motorului, pentru fiecare 200 cm3 sau fracțiune, pentru următoarele categorii:

a) motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitate cilindrică de până la 1600cm3;

b) autoturisme cu capacitate cilindrică între 1601 cm3 și 2000 cm3 inclusiv.

La Sectorul 6 s-a dorit acordarea bonificației de 10% pentru plata cu anticipație până la 31 martie a impozitului/taxei pe cladiri, a impozitului/taxei pe teren și a impozitului pe mijloacele de transport datoarate de contribuabili pentu întregul an, doar pentru plățile efectuate online.

O altă cerere a Primăriei Sector 6 a vizat majorarea impozitului pe mijloacele de transport pentru categoria „motociclete, tricicluri, cvadricicluri și autoturisme cu capacitatea cilindrică de pînă la 1600 cm3, inclusiv”, cu suma de 12 lei pentru fiecare 200 cm3. Pe de altă parte s-a propus reducerea impozitului în cazul mijloacelor de transport hibride cu 50%.