Șoc pentru români! Vești cumplite de la BNR. Cel mai mare dezastru din ultimul deceniu
- Maria Miron
- 28 februarie 2022, 13:25
Indicele ROBOR la 3 luni, cel după care se calculează prețul creditelor de consum cu dobândă variabilă, a ajuns la 3,83%, un record al ultimilor 9 ani. BNR face predicții îngrijorătoare.
Banca Națională a României transmite că luni, 21 februarie, valoarea indicelui ROBOR la 3 luni era de 3,55%, iar după invadarea Ucrainei de către Federația Rusă, au urmat creșteri puternice cu privire la acesta.
ROBOR la 3 luni a ajuns la 3.61% joi dimineață, iar a doua zi era deja 3,78%. Acest record a fost atins ultima dată în septembrie 2013, atunci când înregistrat 3,83%.
În anul 2020, indicile ROBOR era de 3,19% pe an, iar în 2021, valoarea acestuia era de 1,98% pe an.
Datele privind ROBOR pentru ultimele șase luni arată o creștere accelarată, de la 3,95%, la 4,02%, iar indicele ROBOR la 12 luni a crescut de la 4,08%, la 4,14%.
Banca Națională a României transmite că inflația va urca la un procent de 11,2%
Situația dramatică a economiei românilor pare să nu aibă nicio rezolvare. Asta pentru că BNR face predicții sumbre cu privire la evoluția fenomenelor inflaționiste, din următoarele luni.
„În contextul datelor disponibile şi al reglementărilor în vigoare, acesta evidenţiază o înrăutăţire considerabilă a perspectivei inflaţiei, aproape exclusiv pe termen scurt. Astfel, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze puternic creşterea în trimestrul II 2022 – până la 11,2% în iunie, comparativ cu 8,6% în proiecţia precedentă.
În decembrie 2022, inflația ar putea scădea până la 9,6%
Mai mult, inflația ar putea înregistra scăderi de până la 9,6% în decembrie 2022„ gradual, pe parcursul următoarelor trei trimestre, pe o traiectorie mult superioară celei previzionate anterior, rămânând în decembrie 2022 la 9,6%, faţă de 5,9% în prognoza precedentă. Ea este însă aşteptată să cunoască o ajustare descendentă relativ abruptă în prima parte a anului viitor, pe fondul unor ample efecte de bază, şi să reintre în trimestrul IV 2023 în interiorul intervalului ţintei, doar uşor mai târziu decât s-a anticipat anterior, coborând în decembrie la 3,2%, marginal sub nivelul indicat de prognoza din noiembrie 2021″, transmite BNR.
Inflația de bază ar putea inregistra, pe termen scurt, direct sau indirect, șocuri în ceea ce privește oferta, în special din cauza creșterii cotației mărfurilor energetice și agroalimentare, dar și neconcordanțe în sectoarele de producție și aprovizionare, influențate de cotele ridicate ale inflației preconizate.
„Rata anuală a inflaţiei CORE2 ajustat va continua probabil să crească până la un maxim de 5,3 la sută la finele trimestrului I 2022, vizibil deasupra vârfului de 4,8 la sută anticipat anterior, pentru ca în a doua parte a anului curent să se înscrie pe o traiectorie descendentă ceva mai pronunţată decât în previziunile precedente şi să coboare la finele orizontului proiecţiei la 3,2 la sută, marginal sub nivelul prognozat în noiembrie”, spun experții Băncii.