România este în șoc din cauza inflației și a prețurilor. Adrian Vasilescu: Populația nu poate fi lăsată la cheremul producătorilor de energie

România este în șoc din cauza inflației și a prețurilor. Adrian Vasilescu: Populația nu poate fi lăsată la cheremul producătorilor de energieSursa:digi24.ro

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, explică că 80% din componenta inflației este dată de situația pe plan mondial, unde prețurile la energie au explodat. În România, prețurile au luat-o razna la toate categoriile de mărfuri, iar pentru limitarea dezastrului este nevoie de măsuri urgente.

Prețurile au explodat în ultima vreme, iar scumpirile se țin lanț fie că este vorba despre produse alimentare, mărfuri nealimentare sau energie. Cea mai mare creștere este la gaze, respectiv 60%.

„Acest raport asupra inflației pentru ianuarie 2022 arată că inflația nu este în definiție. Definiția inflației este limpede: creștere generalizată a prețurilor de consum. Ori noi avem o inflație cu câteva lebede negre sau lebede gri: pâinea cu 10%, cartofii și uleiul cu 25%, asta în prețul alimentelor. Dincoace, la mărfuri nealimentare, și aici sunt mii de prețuri, dar practic cinci mărfuri dau această anvergură a inflației și anume combustibilii, tutunul/țigările, energia electrică, gazele, energia termică. Creșterea la gaze e de 60%“, a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, la rfi.ro.

Investițiile, cea mai bună soluție

Adrian Vasilescu explică foarte clar că, pentru a reuși să facem mai ușoară tranziția la noile prețuri din energie, este nevoie de investiții serioase.

„După 31 martie vine 1 aprilie, luna cu Paștele. După luna cu Paștele vin alte luni în care șocul acesta energetic va produce efecte puternice pentru economie și pentru populație. Trebuie să înțelegem că această criză energetică care este producătoare de inflație se aliniază unui proces pe termen lung până în 2030, 2040, 2050 privind tranziția energetică.

Lumea toată a intrat în tranziție energetică, iar toate vocile importante de pe planetă care fac analize spun că baza măsurilor care vor fi luate în acest parcurs al tranziției energetice sunt investițiile“, a mai declarat specialistul.

Trebuie luate urgent măsuri

Consilierul guvernatorului BNR spune că trebuie luate măsuri ferme în acest an, pentru că populația nu poate fi lăsată la cheremul producătorilor de energie.

„Mai sunt câteva luni în care pot fi luate măsuri pentru protejarea populației în așa fel încât să avem un parcurs de câteva luni, 6 luni după ce va expira la 31 martie această decizie de plafonare și compensare, un proces pentru a pregăti România să intre în ritmul normal al tranziției energetice.

În acest proces trebuie câștigată populația. Nu poate fi populația lăsată la cheremul producătorilor de energie. Piața trebuie organizată. Organizarea se face cu reguli. În cer zboară avioanele, nu zboară alandala, zboară pe culoare de zbor“, a mai explicat Adrian Vasilescu.

Ne puteți urmări și pe Google News