Evenimentul Zilei > Monden > Misterul din Zona liniștii. Locul din Mexic unde oamenii nu se aud, telefoanele nu funcționează și animalele o iau razna
Misterul din Zona liniștii. Locul din Mexic unde oamenii nu se aud, telefoanele nu funcționează și animalele o iau razna

Misterul din Zona liniștii. Locul din Mexic unde oamenii nu se aud, telefoanele nu funcționează și animalele o iau razna

Ai auzit de Zona del Silencio sau „Zona liniștii?” Ținutul, care se află în Mexic și se întinde pe o suprafață de 50 de km, reprezintă încă un mister atât pentru cercetători, cât și pentru pasionații de povești misterioase.

Aflat în mijlocul deșertului mexican Mapini, la granița a trei state mexicane – Coahuila, Durango și Chihiuahua – Zona liniștii este de ani de zile subiectul unor controverse uriașe.

Ca un prim detaliu controversat, Zona liniștii din Mexic e la aceeași altitudine ca Triunghiul Bermudelor, o altă zonă care și-a obținut aura mistică datorită unor evenimente mult discutate.

Unde se află Zona liniștii sau Zona del Silencio

Așa cum transmite și denumirea, Zona liniștii e recunoscută pentru faptul că aici domnește o liniște înfiorătoare. Aflată în deşertul nordic Mapimi, într-o zonă aridă, care se întinde pe o suprafaţă de peste 50 km şi care se remarcă prin vegetaţia xerofilă şi arborii spinoşi, Zona liniștii are parte de o mulțime de legende. Și asta pentru că, de cum piciorul în zonă, o să descoperi că telefoanele mobile, busolele şi radiourile nu mai funcţionează.

Pe lângă acest aspect, această zonă este renumită mai ales din cauza prăbuşirii a nenumăraţi sateliţi artificiali şi sonde, care par să se fi concentrat tocmai pe acest colţ de lume uitat din deşertul mexican. Primii care trebuie să suporte consecinţele sunt piloţii aviaţiei militare mexicane, care survolează zona pentru operaţiuni de antrenament şi care s-au confruntat cu anomaliile electromagnetice, din cauza cărora au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă în zonele limitrofe sau pe aeroporturile din apropiere. Mulţi piloţi civili care au survolat „Zona liniştii“ au observat întreruperi bruşte ale legăturii radio şi alte anomalii, toate concentrate în această porțiune.

Primul eveniment misterior, petrecut în anii ’30

De unde a pornit legenda despre Zona del Silencio din Mexic? Trebuie menționat faptul că tocmai câmpul magnetic puternic din zonă a ajutat ca evenimentele să fie amplificate și relatate generații la rând.

Primele mărturii au apărut în anii ’30. În 1930, un pilot mexican a raportat că i s-a defectat radioul de bord, în chip misterios, în vreme ce zbura deasupra ţinutului. Ulterior, şi alţi piloţi au susţinut că aici radiourile nu funcţionează corect, iar busolele o iau razna.

Ceea ce i-a stârnit şi mai mult pe amatorii de senzaţional este faptul că zona se găseşte localizată între paralelele nordice de 26 şi 28 grade latitudine, între care se află – pe alte meridiane – şi alte locuri „cu puteri paranormale“, precum piramidele egiptene, Triunghiul Bermudelor şi cetăţile sacre din Tibet.

Însă cel mai semnificativ moment, care a dus la creşterea faimei internaţionale a „zonei liniştii“ datează din 1968, în plin „Război rece“, când Statele Unite au experimentat un nou tip de rachetă pe nume „Athena“.

Racheta, lansată din Utah, ar fi urmat să aterizeze într-o bază din New Mexico, potrivit calculelor precise ale inginerilor americani. Însă în timpul testelor, ceva nu a mers cum trebuie.

Astfel, racheta a deviat de la rută, trecând în spaţiul aerian mexican şi a aterizat în acestă zonă. Racheta transporta două containere cu material radioactiv, motiv pentru care o echipă de experţi americani a pornit în grabă să recupereze încărcătura, survolând zona şi răscolind deşertul.

După trei săptămâni de căutări, ei au recuperat racheta pierdută. Pentru că, la vremea respectivă, nu s-a ştiut de ce se întâmplă toate acestea, imediat unii au susţinut că aici s-ar afla un fel de Zona 51 din SUA – tot un loc în deşert unde se fac cercetări ultrasecrete.

Zona liniștii, locul unde animalele o iau razna

Însă ciudăţeniile Zona liniștii din Mexic sunt mult mai multe, notează gds.ro. Cum era şi de aşteptat, imediat au apărut fel de fel de legende, care nu au fost însă confirmate de cercetările făcute până acum.

Astfel, se spune că pe aceste meleaguri oamenii abia se pot auzi vorbind unii pe ceilalţi, deşi se află la distanţe mici, sau că aici s-ar afla un soi de pol energetic – un loc în care sunt concentrate energiile Pământului şi că pe partea opusă a planetei ar exista un pol similar.

De asemenea, fermierii şi crescătorii de animale care trăiesc în apropierea acestei zone au povestit despre comportamentul ciudat al animalelor domestice, dar şi sălbatice, multe dintre acestea părând să vină special să moară exact pe aceste meleaguri, ca şi cum ar fi un fel de cimitir.

Misterul din Zona liniștii. Locul din Mexic unde oamenii nu se aud, telefoanele nu funcționează și animalele o iau razna
Misterul din Zona liniștii. Locul din Mexic unde oamenii nu se aud, telefoanele nu funcționează și animalele o iau razna

De altfel, mulţi crescători de animale preferă să le ţină departe de acestă zonă, unii din superstiţie, alţii din cauza unor experienţe trăite chiar de ei. Potrivit unor cercetări ale jurnaliştilor mexicani, în „Zona liniştii“ ar fi dispărut turme întregi de oi. Cum era şi normal, legendele au provocat un aflux de turişti.

Acest fapt a avut însă şi consecinţe negative, pentru că fosilele şi piesele arheologice dispar pe zi ce trece, iar vegetaţia şi fauna – care cuprindeau şi specii endemice de plante şi animale – au fost făcute praf.

Despre aceste fenomene au apărut numeroase teorii, de la cea legată de prezenţa extratereştrilor la distorsiuni ale câmpului magnetic terestru, localizate la aceeaşi latitudine cu „Triunghiul Bermudelor“. Sigur nu este însă nimic. Tot ce se ştie este că multe dintre aceste fenomene bizare sunt obiect de studiu pentru mai multe echipe de cercetători.