Evenimentul Zilei > International > Raport de Ziua Mondială a Drepturilor Copilului: 1 copil din 2 trăiește între război și sărăcie. 262 de milioane de minori nu pot merge la școală
Raport de Ziua Mondială a Drepturilor Copilului: 1 copil din 2 trăiește între război și sărăcie. 262 de milioane de minori nu pot merge la școală

Raport de Ziua Mondială a Drepturilor Copilului: 1 copil din 2 trăiește între război și sărăcie. 262 de milioane de minori nu pot merge la școală

Astăzi, 20 noiembrie, este aniversarea Convenției ONU privind drepturile copiilor și adolescenților. Iar Organizația Națiunilor Unite - cu ocazia Zilei Mondiale a Drepturilor Copilului și Adolescenților - dorește să pună drepturile copiilor pe ordinea de zi spunând că: drepturile lor nu sunt negocialbile. Iar raportul de mai jos este devastator.

În acest scop, UNICEF a lansat o petiție care va fi trimisă  puternicilor lumii pentru a se angaja să respecte drepturile copiilor generațiilor actuale și viitoare. Există încă prea mulți copii și tineri din lume care se tem să meargă la școală pentru că acolo întâmpină hărțuirea sau pedeapsă corporală. Mersul la școală este un drept pentru fiecare copil, în timp ce încă mai există 262 milioane de oameni din lume cărora li se refuză acest drept. Există, de asemenea, 650 de milioane de fete sub vârsta de 18 ani care au fost împiedicate să meargă la școală deoarece au fost forțate să se căsătorească și 5,5 milioane de copii au murit, înainte de vârsta de 5 ani, din cauza unor cauze care pot fi evitate.

După cum subliniază , de asemenea, compania Salvați Copiii, mai mult de jumătate din copiii din întreaga lume, șansa de a trăi copilăria pe care o merită și la care au pur și simplu dreptul, continuă să fie un miraj îndepărtat și în fiecare zi, pe pielea lor, trebuie să se confrunte cu consecințele dezastruoase ale conflictelor, sărăciei sau discriminării. 

"În lume mulți, prea mulți copii continuă să moară în fiecare zi pentru că nu au hrană, apă sau îngrijire medicală. Și ei sunt mulți cei care nu pot merge la școală pentru că trăiesc într- o zonă de război sau pentru că sunt nevoiți să meargă la muncă, astfel încât "ca milioane de fete tinere devin adulți prea devreme pentru ca sunt forțate să se căsătorească cu bărbați adesea mult mai mari decât ele", a declarat Valerio Neri, directorul general al companiei Salvați copiii . 

Conform Organizației, milioane de copii mor în fiecare an înainte de a împlini 5 ani „ din cauza bolilor care pot fi tratate cu ușurință și prevenite, dintre care aproape jumătate“ mor din cauze legate de malnutriție . Condițiile de viață ale copiilor sunt deosebit de severe în zonele fragile sau afectate de conflicte.

 Încălcarea drepturilor copiilor, continuă să afecteze multe, prea multe fete din întreaga lume, victime ale discriminării de zi cu zi, fiind împiedicate să-şi construiască un viitor. Peste 575 de milioane de fete și adolescenți care trăiesc în contexte caracterizate de discriminare gravă de gen. Sunt peste 12 milioane de mirese copile în fiecare an și 7,8 milioane de adolescente care devin mai devreme mame, notează corriere.it.